Tutorial pasang iklan Nuffnang pada blog

Assalammualaikum dan Apa khabar? sihat? wahhh, kalu ye bagus..kalu x berapa sihat tu, cepat2 pegi klinik tau. Hari ni Lezza nk membebel pasal kedudukan nuffnang ads kat blog. Cara-cara nk memasang ads ni pada blog korang. Actually Lezza dah cerita benda ni dalam entry Lezza yang bertajuk

Tips nak dapatkan BE dari nuffnang

 

Tapi hari ni Lezza nk bercerita benda yang sama dengan panjang lebar. Hehe..Actually tutorial ni Lezza amik dari nuffnang, but Lezza akan olah dengan cara yang lebih mudah and menggunakan bahasa Melayu. Dah sedia? Angkat kaki 2-2 keatas..Kuang2x (Ramainya tengah angkat kaki)

Sebelum kita start, tutorial ni adalah guide secara am. If, sesiapa yang menggunakan classic template, mungkin korang terpaksa cari tutorial lain (Kena mintak bantuan pak cik google lah ye). And kalu korang menggunakan layout template, boleh klik tutorial di sini.

 

Langkah 1: Login ke akaun blog korang 

Mestilah kena login dulu, kalu x camna nak tempek iklan ni blog korang kan. Kepada sesiapa yang belum ada blog lagi, Hah..cepat2 lah daftar kat link ni http://www.blogger.com/start . Follow je arahan dia untuk create akaun.

 

Langkah 2: Pergi ke Design and Edit HTML

Lepas dah login, korang akan terus ke page Dashboard. Nampak kan button design? 

1. Click button "Design" kat situ untuk letak Nuffnang ads. (tgk pic kat bawah)

 

2. Cari link "Edit HTML" untuk edit coding blog korang (tgk pic bawah)

 

Langkah 3: Pasang iklan nuffnang

Sebelum korang nak pasang iklan ni, Lezza nak korang buat la backup template dulu. Takut2 salah letak, x pasal2 jadi huru-hara blog korang. Macam mana nak back up? Good question.. klik je pada download template (tgk pic bawah)




3. Kemudian, tick pada "Expand widget Template". If korang skip step ni, korang x kan jumpanya coding2 yang akan diterangkan lepas ni. (Tgk pic kat bawah)



3a. Pasang Leaderboard ads 

Mula2 korang tekan Ctrl+F kat keyboard and type "<body"dalam kotak yang Lezza dah bulatkan merah tu.( Tgk pic bawah)




Kod yang korang copy dari nuffnang tu, kena letak directly selepas perkataan "<body" element yang korang jumpa tadi ye. (Tgk pic kat bawah ni)


3b. Pasang large Rectangular ads

Type pulak perkataan "post-line footer-2" dalam template tadi dan carilah dekat2 situ koding "</b;includable>" (dekat2 situ sahaja tau, kalu jauh2 maksudnya korang silap). Then, paste kod dari nuffnang directly atas "</b;includable>" (tgk pic bawah). After dah siap step ni, save setting ye.


3c. Pasang Skyscraper ads

Step ni mudah, macam korang pasang widget2 lain kat blog je. Apa yang kena buat? Ok, Masuk ke design and cari link page element (tgk pic bawah)



Kemudian, insert je kod dalam HTML/Javascript dalam ruang yang telah disediakan (tgk pic bawah)


Langkah 4: Preview Blog korang

Leaderboard/header

Sidebar/Skycraper, iklan ni kena letak atas sekali berbanding widget2 yang lain.

To put between contents/ Large rectangular. Iklan ni akan keluar selepas entry terbaru korang

Lezza dah mencurahkan segala2 yang Miss tahu pasal nak pasang ads ni. If ada sebarang kemusykilan, jangan la malu2 tanya pada pihak nuffnang ye. Klik link bawah ni

Helpdesk support


p/s: kalu jadi ke tak jadi ke...komen lah kat sini ye. Boleh gak Lezza tau apa masalahnya..peace =)

1 comment:

aiman fanboy k-pop said...

aimAN dah click dah ctrl+f n tick kat expand widget tuh n taip "< body >" .....tapi..tak jumpa pon..naik pning gak..huuhuu...