Tutorial Tukar Font Window 7

Hai..assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni Lezza belajar macam mana nak tukar font laptop untuk application window 7. Tengok pic kat bawah ni....=p


Nampak x? Tulisan desktop Lezza dah lain dari yang biasa. Lezza guna font Comic Sans.  Comel x my Yuri?...ekekeke. Sangat kan...Korang nk tukar font jugak?? Jom Lezza ajar

1. Pergi ke desktop korang dulu
2. Right Click
3. Klik Personalize
4. Klik Window color (tgk pic bawah)


5. Klik Advance Appearance Setting (tgk pic bawah)


6. Nanti akan keluar pop-up window macam kat pic bawah ni. Ha, then korang boleh la tukar2 kat situ apa yang korang suka.


7. Klik apply and then ok. Dah siap
8. Kat bawah ni Lezza ada letak video. Korang boleh la tgk vid ni if x berapa clear apa yg Lezza state kat atas tadi ok =)




**Suka dengan tutorial ni? Jangan lupa komen =)**


Entry ini khas untuk Lyssa

Lyssa, Lezza nak tnya sikit. Dah lama sebenarnya nak tnya Lyssa...tapi x dak masa. Macam ni, Lezza pelik la, macam mana Lezza nk buat tab menu macam Lyssa punya. Ni ha, Lezza ada print screen yg blog Lezza and Lyssa.


See, nampak x ada ruang kosong kat bawah header tu if Lezza letak tab menu kat situ. Macam mana nk buat cam Lyssa...tab menu tu macam cantik je dalam header.



**Hope Lyssa boleh tlg masalah Lezza ni..=)**


Tutorial Timbang Berat Blog

Korang tau x significant menimbang blog korang. Ni ha, Lezza nak bagitau lah ni. Kalau blog korang tu loading cepat, so blog korang ringanlah. Kalau nk loading pun berjam2 maksudnya ada berjuta2 widget yang  menyemakkan blog korang. Mungkin korang rasa, blog korang tu ringan...ce cek pakai internet apa. Stremiyx, 4G ke memang la laju. 

Kalau ada blogger2 lain yang masuk ke blog korang tapi pakai broadband pakej paling murah..x berjam jugak tunggu loading habis. X pasal2, diorang close je page tu pergi ke blog yg lagi ringan. ***Lezza slalu buat ni =p

Apa tunggu lagi, jom timbang berat blog korang dengan klik DISINI. Kat bawah ni Blog Lezza, ringan x? Ekeke. Korang pulak macam mana??


Tutorial Disable Right Click Without Alert

Sebelum ni Lezza ada post mengenai tutorial Disable Right Click With Alert. Kali ni kita buat disable right click tanpa amaran pulak. Maksudnya orang tak tau pun yang blog kita x boleh nak right klik. Kiranya kotak amaran x keluar la. Dah sedia??? Jom

1. Login ke blog korang dulu

2. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
3. Copy code di bawah
<script language=JavaScript>
<!--
//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com
var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}
document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>
4. Paste kat ruangan Html/JavaScript tu oke.
5. Save and tengoklah hasilnya =)


**Suka tutorial ni? Jangan lupa komen =)**


Tutorial Disable Right Click with alert

Ada sesetengah blogger x suka orang lain copy + paste karya mereka. Terpulanglah kepada pendapat masing2. So, kat sini Lezza nak share macam mana x bagi orang lain right klik pada blog korang. Pic kat bawah ni contoh ayat yg x bagi right click.



Dah sedia semua? Meh la kita...hehe


  1.  Login ke Blogspot .
  2. Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript .
  3. Copy code kat bawah ni

<script language='JavaScript'>
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="Masukkan msg korang kat sini";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>

4. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog korang. Macam ni...


Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript

5. Yang kaler merah tu korang tukarlah kepada ayat sendiri ok =)
6. Kalau dah siap save and lihatlah hasilnya.


**Jangan lupa tinggalkan komen**





Earning Nuffnang naik 100%??

Oho...adik2, abang2, kakak2..pokcik2 dan mokcik2. Lezza ada benda nak share dengan semua reader. Dah bersediakah anda. Sebentar lagi anda akan didedahkan dengan salah satu cara untuk meningkat earning nuffnang anda. Tarik nafas panjang2 semua....Tarik, lepas, tarik, lepas.





Wahhh, semua mesti dah x sabar2 nak tahu macam mana nk tingkatkan earning nuffnang korang dengan cara yang pantas. 

1. Korang mestilah kena ada akaun nuffnang dulu. Klik sini kepada sesiapa yang belum daftar.
2. Make sure status nuffnang korang adalah glitterati.
3. Yang ni paling best dan mustajap. Join segmen khas untuk menambahkan earning nuffnang korang. Macam mana nk join??? Klik sini

Cepatlah join sebelum korang terlambat ok. Lezza check it out dulu =)



Contest : lailai~ Follow Mehh By Aina



Hai....nampak x header comel kat atas. Itu BUKAN pic Lezza..haha. Itulah penganjur contest ni, Aina. Jangan x tau..Lezza dapat jemputan khas dari owner contest untuk join contest pertama dia. Contest ni pun baru mula....so, jom la kita join ramai2. Untuk support sesama blogger. Klik banner kat atas untuk join oke. Lezza dah linkkan ke blog Aini. Nak tahu syarat2 dia? Senang, gampang yg amat.



TERMS :

♥ Folow Blog Aina ! Tekan je Follow atas nun .
♥ Follow Twitter Aina ! HERE
♥ Add Facebook Aina ! HERE
♥ Post New Entry Entitled ( lailai~ Follow Mehh By Aina )
♥ Post Link Entry Ni Dekat Timeline FB Anda 
♥ Copy + Paste Banner COMEL tu 
♥ Letak Link Entry Anda Tu Dekat Comment Entry Ni 




Kan Lezza dah bagitau, senang je..x payah nk klik banyak2 kat sponsor2 (macam lain2 contest), alih2 x menang pun =p. No hurt feeling owner contest2 lain k. Ni just opinion Lezza je ok. Rasa kadang2 macam nk merajuk pun ada dalam dunia contest or give away ni. Syarat2nya ya ampun. Banyak gila dengan senarai sponsor yg maha banyak. Jenuh nk klik, at the end habuk pun x dak. Lezza rasa ni pun maybe contest or Give Away yg terakhir Lezza nk join untuk tahun ni. Kita tengok pulak arena contest ni macam mana next year. ** Lezza sgt yakin yg rezeki tu tuhan yang tentukan =)

Oke, berbalik pada contest yang adik Aina ni buat...rasanya semua syarat Lezza dah ikut cuma syarat ke-3 tu. Lezza baru buat akaun FB...dok tenung lama2 kat FB aina, Lezza x jumpa button add friend. Hurmm..nanti Lezza jumpa, Lezza add lah. Boleh dak?? Thanks sebab sudi ajak Lezza join.

Ha, satu lagi. Lezza pun peminat kpop. Suka gila ngan SNSD, SUJU, SS501. Dalam group SNSD, Lezza suka gila Kwon Yuri. So beautiful la...hehe.



Satu lagi kipas susah mati Lezza, Kim Hee Chul daru SUJU......comelnyeee


Oke....Lezza dah melalut panjang. Padahal kena buat entry pasal contest, bukan feveret artis korea..hehe. hope Aina accept penyertaan ni k.

Segmen tingkatkan earning Nuffnang?

Korang tau apa itu nuffnang?? Oho, bukan blogger kalau x tau nuffnang tu apa...ekeke. Oke, no hurt feeling ok. Meh sini Lezza story, Nuffnang itu adalah salah satu blog advertising community. Selain dari nuffnang, ada juga community yg menyediakan perkhidmatan yang hampir serupa sepert adverlets and Innity. Back to Nuffnang (Lezza guna Nuff, yg lain x tau =p)....sesebuah blog boleh membuat income dengan hanya menyiarkan iklan dari nuffnang ni tau. 

So, mana2 blogger yg belum pasang iklan dalam blog korang...jangan la melepaskan peluang. Ok fine, kalau korang kata buat blog just suka2.....TAPI, bak kata orang sambil menyelam, minum air =p. Macam mana nk pasang iklan ni??? soalan yang sangat bagus. Blog Lezza ada buat tutorial untuk pasang iklan ni, TAPI (tapi lagi =p), tutorial tu dah lama. Sesuai untuk interface nuffnang yang lama. Korang jangan la rasa down..buat macam ni

1. Pi enjin carian such as GOOGLE or YAHOO
2. Type "Tutorial daftar nuffnang interface baru"....or something like that la ok.
3. Follow jek tutorial tu 


Memang dah menyimpang jauh dari tajuk entry ni kan =p (bueekkk). Sebenarnya Lezza nk story salah satu cara nk tingkatkan earning dari nuff. Ada banyak cara...jeng jeng jeng...dan salah satunya adalah dengan menyertai SEGMEN khas ini. Segmen ni memang dibuat khas untuk korang tingkatkan earning nuffnang korang. Then, sesiapa yang tengah ada banyak CPUV dari nuffnang tu..cepatlah join sebelum tarikh tutup penyertaan =p. Macam mana nak sertai?...senang je. KLIK DISINI, follow syarat2 segmen yang mudah yang amat ini..Muah muah =p

Senarai Peserta Segmen "Cubit-Cubit Manja"

Berikut adalah senarai peserta Segmen kedua Lezza, "Cubit-Cubit Manja". Oke, kepada sesiapa yang join segmen ni..please make sure nama link korang ada oke. Lezza x nak terlepas pandang, kalau ada yang Lezza tertinggal, jangan malu2 and segan2 inform kat Lezza. Check it out yeahhhh =p

Senarai-1
  1. http://duniawilma.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja/
  2. http://tentangaku-ayu.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  3. http://www.aimisyahirah.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  4. http://greenhousera.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  5. http://amaliaahusna.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  6. http://glitterteenager.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  7. http://lenaliya.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  8. http://mayesa-jcb.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  9. http://meestring.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  10. http://maerahim.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
Senarai-2
  1. http://www.erazfadli.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  2. http://asmarpunyablog.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  3. http://khairunnisa3020.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  4. http://www.mohdnoorshawal.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  5. http://eiraaikawa.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  6. http://hananhadila.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  7. http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  8. http://cikikanmasin.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja-by-lezza-de.html
  9. http://chrissychristinylife.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja-by-lezza-de.html
  10. http://nurinafarhana.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
Senarai-3
  1. http://ladylaurenfullstop.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  2. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  3. http://haruno-hana.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  4. http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  5. http://storybudakminatkpop.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  6. http://alkhawarizminadiah.blogspot.com/2012/10/segment-cubit-cubit-manja.html
  7. http://mymatatajam.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  8. http://wearyour-smile.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  9. http://hanis-anniesa97.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  10. http://zamani84.blogspot.com/2012/11/segmen-cubit-cubit-manja.html
Senarai-4
  1. http://nurhanim-ehier.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  2. http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/11/segmen-cubit-cubit-manja.html
  3. http://belogisam.blogspot.com/2012/11/segmen-cubit-cubit-manja.html
  4. http://dariilhamkehati.blogspot.com/2012/11/segmen-cubit-cubit-manja.html
  5. http://aisyah-mrs-pinky.blogspot.com/2012/10/segmen-cubit-cubit-manja.html
  6. YOU!!!