Tutorial daftar Nuffnang

Assalammualaikum reader semua. Sedar x sedar kita dah masuk pun setengah bulan ramadhan kan. Macam mana persiapan raya? wahh mesti banyak dah shop baju raya kan. Ok, 2 or 3 hari lepas miss di request oleh seorang adik comel untuk buat tutorial ni. Namanya Aiman, memang minat gila ngan Korea (yeahh..kita serupa).


Dalam perhatian Miss, blog adik ni visitor dia ramai, komen pun banyak. Then, rugi lah kalu x pasang iklan kan. Selain dari Aiman..da banyak jugak blog2 yg miss rasa visitor not bad, follower pun dah cecah 200-300 tapi x de iklan. So, kat sini kita share2 lah kan..Miss x boleh nak tunjuk step2 dia dengan tepat sebab Miss dah ada account dia. Tapi Miss boleh lah bagi gambaran secara rawak untuk nk daftar nuff ni camna.. iklan lain Miss x tahu..hehe

Mula2 klik kat link bawah untuk ke laman web nuffnang.


Dia akan keluar page macam ni la.. Tekan kat sign up macam yang Miss bulatkan tu.


Kemudian, dia suruh korang choose either as a blogger or advertiser. Kitakan blogger...then pilih blogger, Ramai yang mula2 nak sign up dia x nampak button kenit ni. Diorang igt x boleh nak daftar..hehe (Tengok pic bawah)


Lepas dah berjaya masuk.. Isilah form dia ye. Benda yang dia letak * tu wajib isi. Hah, lepas siap isi form ni, klik kat sign up button bawah sekali tau ;). After that, maybe dia akan hantar suruh korang sahkan email kat email korang (Miss dah lupa yang ni)


Then, settle registration ngan pihak nuff, korang akan nampak banyak button2. (tgk pic bawah) Yang Miss bulatkan tu menunjukkan status korang ngan nuff ni. Kalu korang nampak, status Miss glitterati (lebih kurang cam ahli VIP la). Masa miss isi dulu, status Miss dah memang cam gitu x yah change apa2. Tapi 1-2 bulan yang lepas, Miss ada tolong kawan Miss isikan nuff, mula2 status dia non-glitterati. After 2 weeks baru nuff tukar jadi glitterati. Miss x berapa reti sgt pasal status ni, maybe kalu korang dapat status non-glitterati maksudnya, korang x kan dapat kelebihan cam ahli VIP dapat  (mungkin income lambat naik). So, jangan lah curang ngan Nuff ye,pasang iklan pesaing dia. Nanti silap2 dia akan tarik balik kelebihan yang dia bagi kat kita ;). Panjang pulak aku membebel. Dh sign up, pegi balik kat page dia and klik kat button getting start. (tgk pic bawah)


Ikut je arahan dia k. Kat sini pun kena isi form lagi (Blogger bio).. Cerita la serba sedikit pasal korang. Lagi bagus guna english la ye..Rojak pun x pa =)


Then, dia akan suruh pasang ads kat blog korang. Bagi pendapat Miss, step ni lah paling kritikal sebab Miss x pandai main koding. Hehe. Korang klik kat kotak warna oren cam gambar kat atas..Then, dia akan keluar page macam ni pulak (tgk pic bawah)


Kalu korang terpinga2 macam mana nak isikan koding2 tu. Ok x pa, korang klik pulak kat button blogger cam dalam bulatan kat atas tu. Ada 5 button, korang pilih la yang mana bersesuaian dengan blog korang. hehe =). After that dia akan bagi step2 untuk korang ikut and copy dalam korang punya html kod nanti. Exacly cam gambar bawah ni.


Kalu korang betul2 ikut step2 yang dia bagi macam gambar kat atas. Insya Allah semua akan ok, Miss pun berkali2 main ngan koding dia..Lepas percubaan ke berapa puluh, baru boleh. Untuk pengetahuan Aiman, seminggu dua after pasang iklan, kemungkinan besar income korang akan '0'. Lepas dari 2 minggu if x de income jugak. Hantar tiket ke pihak nuff ye..(tgk pic bawah). Klik "Contact us" and create lah ticket.


Untuk tips dapatkan tukarkan income korang dari telur ayam kepada amount or nak dapatkan tips BE.. klik kat link bawah ni tau =)



Setakat ni dululah Miss boleh terangkan pasal nak pasang iklan Nuffnang kat blog. Kalau ada tersalah Miss mintak maaf ye. Nanti miss cerita pasal kedudukan iklan nuff dengan nk register dengan churp2 pulak. If dah bejaya nanti, tinggallah komen kat komen box ye.. Kita boleh share2 =)





15 comments:

aiman fanboy k-pop said...

HEEHEE...thank...memang satu penghargaanlah...aiman baru jew lam dunia blogger nih...tapi kan...eerr..camanew yew nak cakap...email n paswed blog aiman lain dr email yahoo aiman...tapi kan,email yahoo n paswed tuh dah tak ingatlah.......!!heehee...so camanew yew??perlukah aiman create satu email yahoo baru atau apew?

p/s:errrr...akak paham tak apa yg aiman maksudkan nih?

aiman fanboy k-pop said...

errrrr........kalo kita dapat duitkan,duit tuh akn diposkan atau dia masukkn lam akaun kita...mata duitan nih..heeheee...oohh yew!!aiman dah klik iklan kat blog akak.....hakhak..n kuar satu tab....!!n then,secara automatiknya,pointer akak meningkatlah kan?

aiman fanboy k-pop said...

nanti aiman datang balik singgah kat sini..balas komen kat sini yew?^^

miss lyzeer said...

oih..sampai 3 dia bagi. haha, jap nk tarik nafas..

ok, kalu akak x silap email and pasword yang kita guna tu boleh lain dari email blog kita. Sebab just nk ada akaun dalam nuffnang aja.

hurrmm,sekarang ni aiman guna email yg mana satu? then dafta guna email tu la..**If akak x silap,ce try..hehe

miss lyzeer said...

ok, kat nuffnang tu dia ada tnya kita pasal cara pembayaran. Duit kita boleh cash out lepas amount dh sampai rm50. Akak x berapa perasan benda ni sebab duit akak pun x sampai rm50 lagi.

tak salah, dia ada beberapa jenis pembayaran.. Guna check and masuk terus ke akaun bank. Tp ramai blogger lebih suka hantar check kerumah. so, pastikan alamat rumah kena betul.Tp x pa, kalu amount dh lebih dari rm50 nanti, check balik bahagian cara pembayaran tu. (update kan data2)

miss lyzeer said...

Nuffnang akan letak iklan kat blog kita mengikut kempen2 iklan. Lepas dh siap satu kempen, baru kita akan dibayar (ikut performance).paling tinggi akak dapat untuk satu kempen 50sen. kita boleh buat duit ngan nuffnang if kalu kita dpt Buffered earning. kekadang satu kempen boleh dapt rm10. terpulang kepada kerajinan la. Aiman boleh tgk tip2 nk dptkan BE dari entry lama akak...=)

miss lyzeer said...

pagi tadi akak da buat tutorial pasang nuffnang kat blog. hope boleh membantu aiman..hehe


http://misslyzeer.blogspot.com/2011/08/tutorial-pasang-iklan-nuffnang-pada.html

aiman fanboy k-pop said...

TRY AKAK P BLOG AIMAN..HASIL YG MENAKJUBKAN..HAHAX...tq yew??oohh yew!!!oohhh nak tau duit kita ada berapa,kena rajin sign in lah kat nuffnang tuh yew???or camanew??nuffnang n churp churp tuh yg lain2 punya kew atau bnda yg sama?...sebab ada org kata kalo kita ltak churp churp,org nuffnang akn batalkan kita punya ikln nuffnang di blog kita ...tol kew?


akak paham x?heehee/....aiman akn singgah lagi...^^

miss lyzeer said...

iye? Nanti akak melawat blog aiman ye. Akak memang selalu masuk web nuff sebab nk tgk stats..Mula2 ni akak rasa, Aiman pegilah tgk nuff tu 2 minggu sekali, x de lah kecik hati sgt kalu telur ayam x menetas lagi..hehe =p

Nuff and churp2 lebih kurang buat collaboration la. Kalu aiman perasan, nanti masuk nuff, sbelah button nuff ada button churp2. Boleh je ada 2-2, Pihak nuff x kasi warning kat akak pun..blogger2 lain pun sama. kalu aiman kurang yakin,boleh create ticket hantar kat pihak nuff,tnya pasal hal ni ye..=)

aiman fanboy k-pop said...

oohhh!!sekarang dah faham..heehee..thank ya kak?semuanya clear...n kalo diorang pos duit tuh,diorg akn post kat umah lah kan??n boleh tak kita nak masukkn duit yg kita dapat tuh ke akaun bank kita???n kalo genap rm50,dia akn post kew camana??orr prlu tuntut ngan dia duit tuh(kalau ada duit lah0..heehee



aiman akn singgah lgi...

miss lyzeer said...

yup..diorang akan pos kat rumah. Akak rasa boleh nk masukkan duit ke akaun kita, kena bagitau diorang cara pembayaran.. kalu dah genap rm50..ni akak x tahu. Sebab duit akak pun x sampai rm50 lagi =p..hehe

katakataDILA said...

Thanks mizz. I pun takde pasang iklan lg sbb traffic tak power pun. Ha ha ha . Ur tuto sgt mmbantu :)
jgn lupa singgah blog I. Teehee
http://adilasaidi.blogspot.com/

katakataDILA said...

I baru je daftar nuffnangs tuh, Btw, my status ordinary(non-exclusive). Ok ke tak tuh ?

miss lyzeer said...

dulu miss ada tolong daftakan tuk sorang kawan miss ni, mula2 memang dia kua non-exclusive..

bila check balik dh jadi gliteri. nanti cuba dila check balik erk...

katakataDILA said...

he he . thanks mizz :)