ENJOY LAH..=P

Hidup ini ibarat pelangi..berwarna-warni. Warna kehidupan merangkumi keceriaan, kesedihan, kemurungan, kesihatan dan macam2 la..
Untuk menghindari har-hari yang x ceria, aku nk share beberapa keratan cerita yg mungkin boleh mencetuskan ketawa yang x henti2..hehe enjoy
(p/s: kredit to majalah remaja)

BUKU YANG TIDAK BERMUTU

Azam memasuki sebuah perpustakaan dan menuju ke meja tempat pegawai perpustakaan itu bertugas dan berkata “Saya hendak komplen!” Lalu pegawai perpustakaan itu bertanya. “Ya saudara, ada apa yang boleh saya bantu?””Minggu lepas saya meminjam sebuah buku dari perpustakaan ini tetapi saya tak puas hati dengan kualitinya . buku itu langsung tidak berkualiti!” jelas Azam. Pegawai perpustakaan itu dengan cuak bertanya lagi, “buku yang mana satu saudara?” “huruf-huruf dalam buku tu kecik-kecik, tak dak perenggan, tak dak gambar yang menarik dan paling menyedihkan tak dak langsng cerita melainkan banyak nama orang dan nombor-nombor pelik!” Terkejut dengan jawapan itu, pegawai perpustakaan itu segera bangun dan mencekak pinggang lalu berkata, “Ohh…awaklah yang mengambil buku telefon kami yang hilang minggu lalu!”

3 ORANG BUDAK & CITA-CITA

Ditepi padang permainan, 3 orang budak sedang bersembang fasal cita-cita diorang
Budak A : Kau dah besar nanti nak jadi apa?
Budak B : Bila dah besar nanti saya nak jadi Superman!
Budak A : Wooooo…saya pulak nak jadi SuperGirl!
Budak C : Saya pulak nak jadi Supermarket..macam-macam adaaaa!!!!!

BIHUN VS MEE

Entah apakah sebabnya si mihun sangat cemburukan mee. Walaupun duduk bersebelahan di Supermarket mahupun kedai runcit, namun mereka tidak pernah bertegur sapa. Malah mihun seringkali mempersendakan mee dihadapan umum…”Dasar si kunig gemuk montel..siapalah malang sukakan dia!”
Suatu hari, seorang pekerja supermarket mengalihkan rak mee ke tempat lain. Ini membuatkan mihun sangat gembira kerana tidak perlu lagi duduk bersama musuh tradisinya.
Tetapi keesokkan harinya, rak baru diletakkan disebelah mihun yang menempatkan spaghetti. Mihun sangat marah dan berteriak, “Hoi Si Kuning Gemukkkk!!!...Jangan fikir kau buat teknik rebonding, aku x kenal kau !!!!”

Cherita 2

Tajuk : Hantu kala malam


Kisah gempar dan menyeramkan ini terjadi kepada seorang lelaki yang bekerja di Seremban. Pada hari tersebut (hari khamis petang jumaat) beliau terpaksa balik ke Kuala Pilah kerana keluarganya mengadakan kenduri arwah. Selesai kenduri lebih kurang pukul 11.00 malam, dia pun terpaksa berangkat balik ke Seremban sendirian walaupun agak lewat kerana keesokkannya dia bekerja.

Sampai di Bukit Putus, jalan yang bengkang-bengkok tu, dia pun ternampak seorang perempuan berbaju putih sedang menahan keretanya. Hatinya tergerak pula ingin menolong. Lantas dia pun berhentikan keretanya dan bertanya “Apa halnya cik adik malam-malam buta kat sini?”,”Abang.. tolong lah saya. Kereta saya rosak ni… Puas dah saya tahan kereta lain. Tapi semuanya tak nak berhenti. Boleh tak tumpangkan saya sampai ke Seremban aje. Saya boleh bayar berapa abang nak??”. Entah macam mana dia pun tergerak hati nak menolong perempuan berbaju putih yang cantik tu…

” Oklah. Saya pun nak ke seremban jugak”, terkeluar dari mulutnya… Tapi hatinya masih lagi was-was… Diapun membuka pintu dan mempelawa perempuan itu masuk. Perempuan tu bukannya nak duduk kat belakang, terus aje duduk di depan sebelahnya. Nak juga ditegur tapi terlalu pantas perempuan tu tutup pintu dan terus lock pintu. Berdegup juga hati lelaki tu. Dia cuba tenangkan dirinya… seolah-olah takde apa yang berlaku. Dia masih lagi membisu kerana menyesal kenapalah dia dengan mudah aje membenarkan seorang perempuan menumpang keretanya di tengah malam buta ni… seorang diri pulak tu…

Tapi yang peliknya, hatinya macam ditarik-tarik supaya menolong perempuan tu… Padahal, dia tu memanglah penakut dengan perempuan! Masing-masing hanya diam membisu beberapa ketika… Tiba-tiba… dia mula merasa seram & meremang bulu roma bila perempuan tu berbau wangi. Dia pun mulalah membaca ayat-ayat suci yang terlintas di kepalanya. Peluh mula membasahi dahinya. Dia makin tak senang duduk .Perempuan tu kelihatan agak bersinar bila kenderaan yang bertembung menyuluh kearah keretanya. Dia pun memberanikan diri dengan menjeling ke arah perempuan tu bila sampai ke selekoh yang tajam. Perempuan tu juga memandang kat dia sambil tersenyum. Menampakkan giginya yang putih… ditambah lagi dengan baju yang dipakainya…

Dia pun beranikan diri dan bertanya…

”kenapa cik adik ni pakai baju putih malam-malam ni??
”ni memang pakaian rasmi saya setiap malam jumaat… ”
” Saya ada kelas yasin… ” jawab perempuan tu
”Tapi.. putihnya lain macam aje… tak pernah pulak saya tengoknya ”
tanya lelaki tu lagi.
”Apa yang lain nya… sama aje. Eh, betul ke tak pernah tengok??”
” Eyea… lain macam aje. seram pulak saya dibuatnya… ”
” Ehh takkan sampai seram… ”

“Pakai aje le Breeze colour baru!!!”

Lelaki tu bengang dan terus aje memecut keretanya

Mari kita Hilangkan Stress =)

Cherita 1

Tajuk : Hilang Duit

Pada suatu hari di sebuah sekolah rendah, ketika itu waktu rehat dan terlihat di halaman sekolah tersebut seorang pelajar sekolah darjah satu menangis dengan kuatnya. Lalu bertanyalah salah seorang gurunya.

 Guru : "Kenapa menagis?" 
Anak : " Duit saya hilang sepuluh ringgit ringgit cikgu" (jawabnya sambil menangis). 
Guru : " Sudahlah, jangan mengangis ye...nih cikgu beri sepuluh ringgit." 

Namun pelajar tersebut menangus semakin kuat. cikgu pun menjadi lebih hairan. 

Guru : "Aik....menangis lagi kuat? kan cikgu dah ganti sepuluh ringgit tu". 
Anak : "Iya cikgu....tapi kalau duit saya tidak hilang, kan sekarang duit saya ada dua puluh ringgit." 
Guru "????!!!!"

Life As Student

Hurmmm, rasanya dh one week x update blog ni..what to do? no time la..plus no internet. 

Lepas raya cina yg baru abis seminggu ni, berlonggok-longgok assignment x siap lagi.Test plak berderet2..huh. Masa cuti dulu asyik berjalan je kerjanya..then, terpaksa arr korbankan masa tidur, berehat, bergosip, beriadah. "apa yang penting"..study..study..study and study...nak termuntah gak kekadang tu tgk buku2. 


What so ever pun, i gonna miss my student life bila dh melangkah ke alam pekerjaan. Masa bersama kawan2, buat soul treatment sama2 (shopping), bergelak tawa bila lecturer buat lawak lam kelas, menangis bila dpt result teruk ..haha..apa lagi, bergaduh besar sebab benda bodoh (woman is complicated, maybe). So, moral of da story..hargailah benda yang kita ada sekarang, jgn menyesal di kemudian hari..bak lagu 'Demi masa' nyayian kumpulan raihan yg pernah popular dulu..

Ingat lima perkara sebelum lima perkara

Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati



Pssst..cite pasal study ni..kekadang tu bosan. Memang bosan. so,... exercise is one method tuk menyelesaikan this probs selain dapat menyihatkan badan. Actually, ramai org salah anggap. Byk org berfikiran yang exercise only for those yg gemuk. Walhal, benda ni bagus untuk kesihatan..bahkan banyak buku2 kesihatan yang aku baca menunjukkan bahawa salah satu cara untuk menaikkan berat badan (kepada sesiapa yg x cukup berat badan) adalah dengan bersenam. Ada banyak cara kita boleh bersenam, mengikut kepada keselesaan la..antaranya


1) Berjogging (benda yang paling aku suka)
2) Bermain badminton
3) Menari
4) Bermain tangga
5) Berwindow shopping (cara ini paling digemari oleh kaum hawa)
6) Berfutsal (ni pulak lelaki paling suka)


So, marilah kita bersama2 menyihatkan badan

P/s: Sesapa yg da masa terluang, jom  kita g jogging.. =)

Mencari Rumah untuk Disewa??

Saya ada penyelesaiannya (macam nk jual produk je)...=)



- advantage kepada student uitm shah alam
- open kepada sesiapa yang betul2 berminat jerk (kalu bukan student pun x pa)
- kondominium kristal (belakang uitm shah alam)
- ada connection ke uitm (pintu kecik)
- blok 3 tingkat 4 (jangan risau..da lif )
- halfly furnished
- RM336 (deposit + utiliti)
- RM130 (sewa x termasuk api dan air)
- memerlukan 4 orang (female only) - master bedroom ( ada bilik air )
- kemasukan february (segera)
- ada kedai runcit, jogging trek, parking, pak guard

kepada sesiapa yg berminat boleh call 
- norli (019-5524166)
- sya (019-5266173)

kami hanya akan melayan orang yang betul2 berminat sahaja, harap maklum

Purata rakyat Malaysia baca dua buku setahun



Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Perpustakaan Negara pada 2005, secara purata keseluruhan rakyat Malaysia membaca dua buku setahun berbanding purata sebelum ini dua halaman buku setahun , terendah antara negara di Asia. Dalam hal ini, rakyat India mendominasi dengan 35, Thailand (25) dan Indonesia (18).
                                                                                                                              "Petikan dari Metro"



Sebenarnya benda ni dh pun didedahkan masa lezza tingkatan lagi. Memang memalukan sebagai seorang rakyat Malaysia. Tp dalam konteks lezza sebagai seorg student, lezza rasa this is the reality. As a student, frankly speaking...lezza rasa reading is one method yg lezza kena uat untuk menghafal and sometime memahamkan apa yg lecture lezza ajar. so, benda ini dalam ruang lingkup apa yg lezza belajar di kelas jerk. Bila balik dari kuliah..kita2 yg berstatus pelajar ni, lebih gemar bukak lappy memasing. Kalu lelaki dengan gamenya, kalu pompuan dengan video2 nya. Download, tgk cerita reramai, chatting..So, bila masa nak buka majalah Siswa ke...magazine2 yg berilmiah ni. Kalu bukak tenet pun, x ramai yg nak baca surat khabar secara online. So, siapa n apa yang patut di salahkan?
















Jadilah macam diorang2 ni yang ulat buku..Membaca amalan mulia..=)




** Hero Pujaan Hati **



Put your hand's up sape yang kenal ngan mamat niyh..haha =p..Lezza berani kerat jari dalam 100 orang cuma mungkin 5-6 orang je kenal..bagus2x. Let me introduce my beloved darling..Chewahhh..hik2x. Nama diberi Kim Hee Chul, tp nama glamournya Heenim. Asal dari Korea, tinggi 178 cm..pandai menyanyi, menari tp yg penting soleh (aaaa..x lah aku memain je). Mamat comel kat atas ni penyanyi dari Korea. Comel kan???? Salah satu ahli dalam kumpulan Super Junior. Kalau lezza cukup duit, nak je suh mak bapak lezza gi meminang dia..Haha. 


"Makkkk, saya suka dia"...mesti mak lezza igt kena sawan dah kalu ckp cam gitu kat depan dia..hehe, Biar berangan-angan tinggi sampai ke bulan asalkan ada usaha nak menggapainya. So, lezza rasa kena pasang strategi awal2 ...

1) Kena blajar rerajin. Dapat pointer 3.0 keatas setiap sem (Insya Allah bole)
2) Kerja bebagus. Semoga impian dan harapan untuk menjadi jurutera profesional termakbul (Aminn)
3) Kumpul duit bebyk.. Trip ke Korea, 1 pakej paling murah RM5000. (x termasuk hantaran lagi..Haha)
4) Hee Chul, here i come..

Semua ini adalah dunia khayalan semata dan tak kan berlaku dalam realiti. Bukan nak uat ayat sedey ke apa ke...Yang penting kita kena berpijak di dunia yang nyata. Kena sedar diri 'Pipit sama pipit, Enggang sama Enggang'..

Apa Yang Penting = Sarangheyo Heechul Oppa


GONG XI FA CHOI


Selamat Tahun Baru Cina kepada semua yang menyambutnya...Sebagai rakat Malaysia yang berbilang bangsa, tempiasnyaa turut terasa..tambah2 lagi, bila gi kedai ke mall ke..lengang je, sebab semua kedai tutup...haha, hampes betul rasa =)...Bila datang je tahun baru, Chinese semua sibuk ngan makan besar sesama family..gather ramai2. Best kan, bila pikir2 sibuk je aku..sebenarnya bukan nk cite pasal tahun baru cina...aku nak cite pasal makan besar. Secara kebetulannya, my family pun baru je kua makan besar tadi..rasanya this is the first time la....memori terindah katakan..ehehe, sekali sekali ok..tp kalu slalu, tokei kedai pun boleh jatuh bangkrup..=)





Time ni suma tgh buat muka kelaparan sebab waiter tu lembab nak mampus....Oppss, saja je. Bukan lembap tp x menang tangan sebab customer terlalu ramai n x sepadan ngan pelayan yg ada , 2-3 orang je...Almaklumlah, raya cina ramai yang amik cuti (rasanya lah - suka ati aku je uat conclusion sendiri). Kalau x cukup pekerja, saya dengan rela hati menerima jawatan tersebut *berbayar*. Bukan nak promote tapi restoran ni memang best n sedap..aku rasa ini lah restoran tomyam paling best aku jumpa setakat ni. 'BM Tomyam', sesapa yg rasa nak cuba, silakan datang ke Penang..




Antara menu2 nya..terliur wa cakap lu..memang rambang mata masa nak makan..slurpp (budak kecik yg dok hadap mknn sambil tersenyum tu adik aku ) Harga? Tgk setlah, kalu nak order TomYam aja pun boleh..X menyesal punya..jaminan 100% buatan orang Penang..

- Tok sah cakap apa, Penang is da Best -




TINGGALKAN JEJAK ANDA
** I'M LOOKING FORWARD =) **
Please leave a comment

MarveLous.....Nyam2x



Laksa is a popular spicy noodle soup from the Peranakan culture, which is a merger of Chinese and Malay elements found in Malaysia and Singapore, and to a lesser extent Indonesia.

Penang laksa (Malay: Laksa Pulau Pinang), also known as asam laksa from the Malay for tamarind, comes from the Malaysian island of Penang. It is made with mackerel (ikan kembung) soup and its main distinguishing feature is the asam or tamarind which gives the soup a sour taste. The fish is poached and then flaked. Other ingredients that give Penang laksa its distinctive flavour include lemongrass, galangal (lengkuas) and chilli. Typical garnishes include mint, pineapple slices, thinly sliced onion, hε-ko, a thick sweet prawn paste and use of torch ginger flower. This, and not 'curry mee' is the usual 'laksa' one gets in Penang.

Sumber dipetik daripada wikipedia...perghh, x sangka seyh....lam wiki pun ada maklumat pasal laksa penang, siap in english language lagi..(mood=bangga diri)
haha =p
Bukan apa, cuma 2 ari lepas mak aku masak laksa..terubat sudah rindu kat makanan penang. Sedapnya sehingga menjilat sudu..haha.
3-4 kali gak la aku angkut mangkuk laksa tu seharian, x yah makan nasik pun x pa...




Char kway teow, literally "stir-fried ricecake strips", is a popular noodle dish in Malaysia, Indonesia, Brunei and Singapore. The dish was (and still is in some places in Malaysia and Singapore) typically prepared at hawker stalls especially in Penang, Malaysia.


It is made from flat rice noodles (河粉 hé fěn in Mandarin Chinese) of approximately 1 cm or (in the north of Malaysia) about 0.5 cm in width, stir-fried over very high heat with light and dark soy sauce, chilli, a small quantity of belachan, whole prawns, deshelled cockles, bean sprouts and chopped Chinese chives. The dish may commonly be stir-fried with egg, slices of Chinese sausage and fishcake, and less commonly with other ingredients. 

Char kway teow has a reputation of being unhealthful due to its high saturated fat content. However, when the dish was first invented, it was mainly served to labourers. The high fat content and low cost of the dish made it attractive to these people as it was a cheap source of energy and nutrients. When the dish was first served, it was often sold by fishermen, farmers and cockle-gatherers who doubled as char kway teow pedlars in the evening to supplement their income.

This is also from wikipedia, char kway teow is another popular dishes kat penang...sumpah, kalu korang carik benda alah ni kat mana2 pun, penang is the best. Kalau korang jumpa kat Shah alam ke kajang ke Terengganu ke...cuba check tukang masak dia. Mesti Penang mali ooo...X caya, cuba arr buat experiment.. =p

Pasal unhealthy issue ni..hurmm. Makanan sedap memang la byk risiko kan, bak kata orang..yang manis itu racun, yang pahit itu ubat..ye x? kalu dh gian sgt nk makan benda ni, sekali skala tu ok lah kan. kalu dh slalu..x dpt la eden nk nolong ehh..

TINGGALKAN JEJAK ANDA
** I'M LOOKING FORWARD =) **
Please leave a comment

Korean Holic 2

4) SS501


Bagi lezza nama group ni unic..sebab lain dari lain. kalu tgk pun x leh jangka maksud dia. SS mean SuperStar, Singer and 501, means 5 member united as one forever. Walaupun x sehebat group Suju tp tok layan diorang ni pun ok what. Lagu yang lezza paling suka....'I'm Stupid'. Betul2 kena batang idung sendiri..eheh (tetiba lak kan)

5) Kara


Kara..ok lah kot kalu nak layan, lagu diorang yg best pun baru2 ni jerk. Kebanyakkan konsep yang diorang buat lebih kurang ngan Snsd. x tau lah nak cakap sapa cilok sapa. Lagu yg ok 'Pretty Girl'.

So far, sebenarnya banyak lagi group korea yg lezzaminat..tp cam gitu2 je
antaranya:
- Big Bang
- Shinee
- 2NE1
- After School
- Wonder Girl
- 2PM
- CN Blue

KOREANHOLIC Yang terlampau2..=)

Disebabkan terlalu taksub ngan k-Pop....maka terwujudlah senarai kumpulan2 yang menjadi kegilaan lezza di kala remaja ini..hehe..

1) Super Junior



Super junior adalah boyband dari South Korea. Band yang ada paling ramai ahli iaitu sebanyak 13 orang. Bayangkan, x perlu ada backup dancer kot kalu nk performed...kan dh jimat..haha. kalu lagu diorang yang lezza paling suka of coz 'U'..single pertama yang diproduced kan pada taun 2005 dan berjaya menjuarai banyak carta di seluruh korea..dan juga telah menambat hati lezza sehinggalah sekarang. Sarangheyo Heechul oppa.

2) Snsd



Snsd atau nama penuhnya Girl's Generation bernaung di bawah syarikat yang sama dengan Suju iaitu SM Entertaiment. Group ini juga merupakan group perempuan yang mempunyai paling byk ahli iaitu 9 orang. Lezza suka diorang sebab diorang best and cantik. Menjadi idola kebanyakkan perempuan..haha =P, Lagu paling lezza suka..hurmm 'Run Devil Run'. lagu yang asalnya adalah nyanyian Kesha dan telah diambil alih oleh Snsd.

3) FT Island


Honestly lezza x tau banyak pasal group ni. Apa yang aku suka pasal diorang? Yang lezza tau suara vocalist = Hongki sangat best, suara huski. Betul2 menggugat keimanan...hahaha. And, diorang performed as one band..ada guitarist, drummer and vocalist. Lagu yang menjadi pilihan hati adalah 'Saranglee' dan 'Bad Woman'...


Ada banyak lagi list yang akan muncul di blog ni..For now, cukuplah sampai top 3 dulu..nggeeee =)

SepetAnG bersaMa FamiLy.......=)


Masa dok tengah merehatkan diri di rumah kononnya, adik aku tetiba jerk ajak pegi RnR satu family..
Ok gak kan, rasanya dh lama x pegi meluangkan masa bersama family. So, serombongan la kami pegi menaiki 'viva' untuk memuatkan 7 org..sempitnya tok sah dok cerita, tambah pulak adik2 aku yang comel2 tu ikut skali...hehe...bak kata orang bukan selalu, kalau kena tahan ngan JPJ, alamatnya kumpul duit reramai la bayar...haha


Sweetkan my mom...Tengah bertapa sambil memperhatikan anak2 bermain..haha, kalau mak aku tau aku upload gambo ni..gasak habis..=P


Antara gambar2 yang sempat dirakam..dah nak dekat senja masa tu, x sempat nak beriadah puas2.. cutenya my adik2...geram tul.


Setelah penat mencari, akhirnya jumpa gak gambo bapak aku sekeping...hehe, sori ye pak....saja nak letak dalam blog niyh..