Cabaran 40 hari

Kalu korang baca entry ni…then rasa blog lezza ni cam blog ustazah..haha, its up to you lah. Masa lezza buat diploma kat Penang dulu, pernah attend satu ceramah ni. Ustaz or penceramah tu ada cakap, dia suruh try 40 day jangan dengaq lagu..(ni cabaran tau). Dalam hati lezza terdetik, 

“meroyan keapa? Gila x dengaq lagu 40 hari…Isyh..isyh”



Dalam reality sekarang, budak remaja cam kita..ear phone memang x leh lepas. Kiranya kalu x cucuk benda alah tu kat telinga dalam masa sehari..rasa gelisah sangat cam x kena dadah la gamaknya. Setuju??

Dalam sehari, x mungkin kita x dengaq music kan..kat televisyen, kat radio, shopping mall, lalu kedai mamak..siap da pepatah lagi, MUSIC IS MY LIFE,memang x leyh blah kan..haha..so nak uat camna?



Sebenarnya..bila difikir2 balik, semuanya bergantung dengan diri sendiri. Semua benda yang lezza cakap tu memang x boleh nak dielakkan. Kita umat akhir zaman, pemikiran kita dah terjajah dengan barat. Banyak sangat longgokan hiburan kat sekeliling kita.

Then lezza buat experiment dengan kawan lezza. Kami cabar masing2, x bukak lagu n cucuk ear phone kat telinga dalam masa 20 hari. Anasir-anasir luar tu memang x boleh buat apa la kan..At least, benda lagha tu bukan datang dari diri kami sendiri. Memang rasa cam argghhh, aku nak stop. Aku pun nk cam kwn2 aku yang lain..nak have fun..leyh pasang ear phone sambil nyanyi2, mengilai2…haha



Tahan punya tahan..dengan assignment berlambak2..test bertimbun, 20 hari berlalu cam tu je..sedar2 dh habis pun edah..haha. Dapat makan chicken chop, hadiah untuk diri sendiri. Kami sambung lagi untuk fasa kedua…lagi 20 hari..alhamdulillah, tercapai gak. Korang nak tau apa yang kami rasa? Feel bila otak, hati x dengar alunan2 music yang mengkhayalkan tu..nak tau?? – satu perasaan yang asing dan unik..hehe

Cubalah sendiri..=)

p/s: artikel ini x ada kaitan dengan sesiapa pun....hanya sebagai medan untuk memberi peringatan...

Berhibur tiada salahnya,
kerna hiburan itu indah,
Hanya pabila salah memilihnya
Membuat kita jadi bersalah

Nabi sendiri pun berhibur, tapi x lah secara berlebih-lebihan..jadi
This entry is for you and for me too...mari kita kearah yang lebih baik =)

4 comments:

fareiyka said...

huhu.. mao try lah. .

miss lyzeer said...

good luck =p

dUng DuNg ChEy said...

tak dapat bayangkan melalui hari2 yang indah tanpa muzik hehehe..tapi memang kagum dgn awk sbb berjaya buat cabaran ni..kalau saya la..haisshh =)

miss lyzeer said...

Bila lagi nak cabar diri kan...try lah =)
feel dia lain tau..hehe