3 tingkat pemikiran manusia

Dah seminggu lebih rasanya x post..hurmm, sibuk la katakan..hehe. kali ni lezza rasa nak share ngan korang 3 tingkat pemikiran manusia. Benda apa tu? Ha, ni nak cerita la...dah lama rasanya lezza dengar benda ni..From some where, x hingat dah kat mana.. Otak manusia ni sebenarnya terdiri daripada 3 peringkat. maksudnya boleh di kelaskan kepada 3.



Minda Kelas ke-3
Minda kelas ketiga ni adalah manusia yang suka menceritakan mengenai MANUSIA lain. Dengan kata lain nya..mengumpat. atau x pun memfitnah..ala cam cakap2 kat belakang tu. haha =)
Kebanyakkan manusia terdiri daripada minda kelas ketiga, terutamanya kaum hawa ni...betul x lezza cakap?




Minda kelas ke-2

Kelas kedua pulak adalah manusia yang suka menceritakan mengenai BENDA. x kisah la benda apa pun..kereta ke, sukan ke, perfume ke.. yang ni ok skit..sebab dia x mengumpat orang, dia mengumpat benda.. kurang skit dosa2 cakap belakang ni..hehe =P



Minda kelas ke-1

Agak2 siapa yang boleh termasuk dalam kelas ni? kalau purata rakyat malaysia 27 juta..rasa2nya ada la kot separuh.sampai ke? macam mana nak tahu orang ni berada dalam minda kelas pertama...kita boleh nampak orang2 ni selalunya berada dalam tokok kepimpinan..maksudnya pemimpin..orang yang mempunyai minda kelas pertama selalunya menceritakan mengenai IDEA. Contohnya , Tun Dr Mahadhir Mohamad. Beliau mewujudkan wawasan 2020 untuk pembagunan negara. Pak Lah, bercakap megenai Islam Hadhari supaya rakyat Malaysia tahu yang kita adalah sebuah negara Islam, But at the same time, agama lain bebas di amalkan di Malaysia. Najib Pulak? 1 Malaysia ma...supaya keutuhan perpadua berbilang bangsa sentiasa kukuh dan teguh..chewahh.






lepas baca ni kan..korang rasa, korang berada dalam minda kelas ke berapa? tepuk dada tanya selera..hehe, sama2 lah kita menjadi manusia yang lebih baik dari semalam..

6 comments:

cantekk said...

errr..... ;-D

saya ada sume kategori tu, caner aa...
tu kelas keempat lak kot...

miss lyzeer said...

haha..kelas keempat..semua di atas =P

HAJAR hasan said...

kalau nak mengaku kelas pertama boleh tak? (perasan!) teeehee~ ;)

miss lyzeer said...

its up to you...haha

berita sengsasi said...

rakyat kelas pertama negara maju

miss lyzeer said...

itu yang susah nak capai sebenarnya..tp..x mustahil kan..=)