Tutorial tukar linkwithin biasa ke link bergambar (nrelate)

Hai...assalammualaikum. Hari ni Lezza belajar satu lagi benda baru. Lezza belajar macam mana nk tukar linkwhin biasa kepada link bergambar. Sebenarnya...kita tukarkan penggunaan linkwhin ke nrelate. Wahh, mesti semua dah x sabar2 macam mana nk dapatkan link bergambar yg awesome tu kan =p

**SEBELUM**



**SELEPAS**


Cara-caranya:
1. Korang pergi ke link nrelate dengan klik DISINI.
2. Isi form macam pic kat bawah. Lepas tu tekan complete sign-up.



3. Process Sign up korang complete and pergilah check kat email masing2. 



4. Nanti kat email kan ada link. Korang tekan situ je, dia akan keluar page macam kat bawah ni. Then korang login guna nama and password yang korang dah set. Klik login macam biasa.



5. Korang akan nampak ada banyak button kat atas. Korang klik Install >Blogger (tgk pic bawah)

6. Masukkan alamat blog korang. Macam Lezza http://misslyzeer.blogspot.com. Wajib letak http://



7. Korang tick la kat mana2 yang korang nak then klik continue je

8. Klik pada add to blogger. Buat mcm gambar kat bawah ni ok =)



9. Pastu dia akan keluar macam picture kat bawah ni. Rasanya x perlu ubah apa-apa kot. Klik terus je pada Add Widget


10. Lepas korang klik kat situ, dia akan terus ke layout blog korang. Cuba tengok betul2, dia akan berada atas header. Tunggu apa lagi...drag je kat bawah post.


11. If korang ada install linkwithin sebelum ni macam Lezza, remove je ok =)


12. Nanti......, process dia x siap lagi. Kalau korang tinggal mcm tu je, korang x kan dapat cam nrelate Lezza. Kita kena buat ubah suai sikit. Klik pada Manage Setting > Blogger







13. Pilihlah setting apa2 yang korang suka ok....Kalau nk macam Lezza, buat macam ni


Main Setting
tumbnails: 90
style: polaraid
Max num page: 4

14. Tekan save.. Walaupun dia ada tulis yang masa yang diambil lebih kurang 2 jam tapi dalam 20-30 minit pun dah settle. Korang just tunggu and refresh la blog korang byk2 kali ok. Benda ni memang agak leceh, tapi hasilnya memuaskan betul...x percaya?? tgk yang Lezza punya and jangan jeles =p



**Suka tutorial ni? Jangan lupa komen**






1 comment:

syahirah said...

nape bile check email xmuncul ?