Tips hilangkan jerawat di dahi

Hai semua, sihat x? Nampak x title kat atas, i bet sesiapa yg sampai kat entry ni mesti tengah ada problem dengan jerawat didahi kan. Say YES...ekeke. Tahniah, sebab korang akan didedahkan dengan tips yang cukup mudah untuk menghilangkan jerawat di dahi tanpa perlu mengeluarkan modal. Excited x? Releks dulu...sebelum Lezza kasi tips, meh Lezza share punca2 jerawat tumbuh didahi (macam x de tempat lain nk naik kan =p)



  1. Kalau muka korang dicemari ngan jerawat2 di dahi, ini menunjukkan anda sedang dalam keadaan tertekan. Asyik nak marah sahaja.
  2. Haba dalam badan korang x seimbang. (Haba badan terlampau)
  3. Orang yang selalu tumbuh jerawat didahi adalah PANAS BARAN
  4. Peredaran darah tidak dapat berjalan dengan baik dan menyebabkan minda dan badan menjadi stress.
  5. Masalah dalam pembuangan air besar.

Oke, tips ni adalah based on true story. Ini adalah pengalaman dari owner blog ni sendiri (Lezza lerr). Lezza dah cuba and memang berkesan, cuma amik masa sikit. Senang je caranya. Macam ni

  1. Korang kena jaga waktu tidur. Amalkan tidur awal dan bangun awal, selain dari badan kita segar kaedah ini juga dinamakan "BEAUTY SLEEP". Nak cantik, take your beauty sleep oke.
  2. Minum air kosong dengan kuantiti yang banyak setiap hari. Banyak kali sangat doktor suh amik 8 gelas sehari, awat x mau ikut?? Takut gemuk air?????, fulamak weyhhhh.....salah fakta la. Takut gemuk air, x leyh minum air????. owh please, pi google la ni jugak punca gemuk air. Yang pasti bukan berpunca dari banyak minum air. Macam mana nak tau badan kita cukup air, senang je. Pi toilet and tengok warna air kencing masing2 (kalau jernih, itu bagus =)..)

Oke, cukup dua tips. Sebenarnya ni je yang Lezza amalkan. Selalunya orang yang mempunyai masalah jerawat didahi ni adalah orang yang berzodiak LEO and lahir dalam bulan 7. Ini bukan andaian, tapi hasil kajian. Orang yang lahir dalam bulan 7 ni selalu mempunyai masalah diperut dan berkait rapat dengan sembelit. So, korang kenala rajin2 minum air kosong. Jangan malas k. Good luck for those yang tengah baca entry ni. Adios..muah2x

Satu lagi, jangan stress2 oke. Kalau STRESS, JERAWAT suka.Hehe


22 comments:

hananhadila said...

hanan ade jerawat at dahi , tapi hanan lemah lembut tau :3

Leeza said...

Hanan marah dalam diam la tu.....ekekeke

minum byk air ye syg =)

hnahdy said...

stress pun jerwat suka kan..huhu kkdang naik gak jerwat kat dahi ni.. tapi selalunya kecik2 je.. xnampak sangat..

Leeza said...

betul2, jgn stress2 =)

Nur Ain said...

Adui...
ptt lh jrwat d dahi kue mkin bnyk rupa'ny sbb kn
kuat mrah2 & lmbt tidur lmbt bngun heheh...

Nur Ain said...

Thanks leeza sbb share tips hlg kn jrwt d dhi nie..
heheh lpas nie sya akn amal'kn..tips nie!

ani aza said...

hidup santai za.. tp msh je tumbh jrwat.jrwt yg bkin pning

Leeza said...

Hik hik....jgn stress2

Maisarah Azmi said...

patutlah..dulu sarah jarang naik jerwat kat dahi tp bile masuk keje jerawat kat dahi tumbuh dengan banyak..mungkin stress dan haba badan panas..

ochee said...

saye lahir bulan Mac.. berzodiak Pieces.. banyak jua jerawat yg timbul..

Anonymous said...

saya lahir buln 7....x panas baran..tpi.Selalu sngt tidr lewt and bngn lewat....sbb tu jerawat makin membnyak..Mklumlah Student Form 1 sesi petg XD..Thanks Kak for tips....

Leeza said...

Yang penting skali nk elakkan jerawat senang je...cukup tidur and cukup air =)

Anonymous said...

hebat la Leeza..saye lahir bulan 7 n bnyk jerawat kecik2 kat dahi dan antare kening2..malu la..jerawat tumbuh sebab slh pilih pencuci muka..muka sy jenis sensitif..tp sy guna yng berasid..den gatal2 lps je seminggu tak gune pencuci..muka dah kurang jerawat..::Sry kalau panjang sngt :)

Leeza said...

try la tips yg leeza bg tu ...hik2

haniez said...

sy lahir bulan 11 .. sy xpnas baran.. sy baek, klakar, peramah.. tpi, nape sy ditumbuhi jerawat kt dahi?? sy dh try amalkn tips ni.. tpi, still x bolew.. cam anew erk?? hope leeza boleh tolong sy.. please.. :)

Leeza said...

To haniez:

Thanks sebab sudi singgah blog lezza ni. Ok, macam ni...one of the reason kenapa muka selalu naik jerawat is banyak toksin yg terkumpul dalam badan. selain tu jugak muka kita terdedah ngan kualiti udara yg tercemar. Then, mcm mana nk keluarkan toksin tu??

1) Macam yg lezza bytau, kita memang kena byk minum air kosong.
2) Haniez jugak boleh amalkan minum teh hijau. Banyak gila khasiat teh hijau untuk kulit kita.
3) Selain tu, boleh jugak amalkan cuka epal or cuka kurma

Semua yg lezza bgtau ni x makan belanja byk. Nk yg mahal pun ada, mcm2 produk sekarang dh ada...antaranya HERBALIFE, AURAWHITE, RADIGLOW or SNE. Tapi semua tu memang mahal la. Hehe...

Anonymous said...

babe i ade jerawat kt dahi, hm mmg panas baran but u knpw wht i mmg minum air byk sooo any cara lain yg lebih berkesam

Leeza said...

Kepada cik Anon:

Hmm, awak dah try green tea and cuka kurma. Those two things are very good for detox.

Anonymous said...

Jerawat dh x de tapi kesan jerawat masih ade..mcm mane nk hilangkan keaan jerawat ni??????tlg jwb

MG schmidt said...

eish ..MG jrwat belambak kat dhi ni
tp xdela mcm dlm gmbar tu
ngah tension mmg cmni to rsa xtension pon
adoi ..
ibu ckp, kene ggit nyamok ke
hahaha

Anonymous said...

yup,kdg2 mmg i kuat marah,hehe,n i berzodiak cancer,tp,bln 7,ahaha

anis said...

I memang kuat marah.Tapi I tak sangka boleh jadi macam ni.I pun tak kuat minum air kosong.apa apa pun thank kerana telah share tentang masalah jerawat di dahi ;) :)