Tutorial daftar fibox

Hai semua..Lezza ada lagi benda nak share dengan korang semua. Tau x fibox, shoutbox and seumpama dengannya adalah penting dalam sesebuah blog. Terutamanya blogger2 baru, unless la kalu blog korang tu dah memang terkenal..x perlukan fibox ni pun x pa sebab orang still akan pergi ke blog korang untuk tgk update yang terbaru. Tapi Lezza puji pada blog yang popular tapi still ada cbox contohnya Lyssa Faizureen and Fatin Liyana. Bukan apa, dengan adanya fbox, blog kita lebih mesra pengunjung. Ok, sekarang ni Lezza ajar macam mana nk daftar dulu ye. Entry lain kita buat tutorial macam mana nak pasang dalam dalam blog.

1) Klik sini dulu untuk ke page fibox
2) Klik pada sign up (seperti yang dibulatkan pada gambar dibawah)

Klik pada gambar untuk besarkan

3) Isikan semua maklumat yang diminta dan jangan lupa untuk tickkan pada term and condition. lepas tu continue lah. If ada facebook akaun, Lezza rasa korang boleh terus login kot. **Lezza x da FB so tak tau boleh gna ke x.

Klik pada gambar untuk besarkan

4) Check korang punya email dan klik pada link yang dia bagi untuk aktifkan akaun.
Klik pada gambar untuk besarkan

5) Sign In macam biasa and continue
Klik pada gambar untuk besarkan

6) Klik pada setting
Klik pada gambar untuk besarkan

7) Korang boleh adjust korang punya fibox mengikut kesukaan sendiri (seperti dalam gambar dibawah). Lepas buat adjustment, jangan lupa untuk save sebab setiap page yang korang buka tu ada button save kat bahagian bawah skali.
Klik pada gambar untuk besarkan

8) Nampak kan ada code kat situ. Hah, itulah code yang akan korang guna masa nk pasang fibox pada blog.

Klik pada gambar untuk besarkan


Sampai sini dulu..kalu Lezza sambung tutorial nk pasang fibox kat blog, entry ni jadi panjang sangat.

p/s: kalu jadi ke tak jadi ke...komen lah kat sini ye. Boleh gak Lezza tau apa masalahnya..peace =)

2 comments:

deqla manjew said...

hihi..da lama pasang... mmg best fibox nih...

Nur Aizika Bolhasan said...

npe link dye len je y kuar...x pndai nk bwt la ~