Tutorial buat sticky post

Assalammualaikum and apa khabar? Hari ni Lezza rajin nk buat tutorial kepada semua. Macam biasa, tutorial ni khas untuk blogger baru. Tau tak sticky post itu apa? Sticky post ni, kita setkan satu entry ni berada diatas sekali dalam home walaupun dah beberapa entry yang kita post. Selalunya blogger2 akan guna masa nk buat contest, segmen ataupun give away sebab diorang nk orang akan baca dulu entry itu. Kita boleh setkan berapa lama entry tersebut sebagi sticky post. Dah sedia???

1) Mula2 sekali korang kenalah ada entry yang nak dijadikan sticky post tu.
2) Pergi ke ruangan edit post and klik pada post option.

Klik pada gambar untuk besarkan

3) Tickkan pada schedule at
Klik pada gambar untuk besarkan

4)  No 1: Korang letak tarikh akhir nk entry tersebut sebagai sticky post. Kena tengok betul2 tau sebab kalau macam Lezza punya 2/22/12. Yang depan sekali adalah bulan, tengah adalah tarikh. No 2: Masa akhir entry tersebut sebagai sticky post
Klik pada gambar untuk besarkan

5)Then, tunggu apa lagi. Publish lah..hehe

Klik pada gambar untuk besarkan


p/s: kalu jadi ke tak jadi ke...komen lah kat sini ye. Boleh gak Lezza tau apa masalahnya..peace =)

5 comments:

Muhamad Azam said...

oooh begini caranya noice TUTO :D

LiNda said...

hehe..thankz for sharing..de gak terpikir mcm ne nak wat sticky post..dah tau dah caranye..:)

LiNda said...

hehe..thankz for sharing..de gak terpikir mcm ne nak wat sticky post..dah tau dah caranye..:)

Cik FaRiZaM said...

sy selalu buat entry then save draft, then nk schedule on that day, post tu still duduk dekat tarikh/hari yg sy save draft tu :( can u help me >_<

Leeza said...

@Cik FaRiZaM
owh..dah try tgk kat post option??