Suka..suka..x suka..x suka..suka...

Apa kejadahnya tajuk entry kali ni kan..Opps..sebelum Miss nak berbincang panjang pasal tajuk pelik kat atas tu, thanks to Allah S.W.T because Miss baru je selesai paper terakhir sem ni...Haha, feel so glad sebab malam tadi tetiba lak kena selsema. Aduh, nk hafal segala macam rumus, ngan hidung ni pulak berair x berhenti2. Sampai bawak masuk 'Vick' la dalam exam hall tu. Mamat kat sebelah meja Miss usha pelik  je bila Miss sapu 'vick' kat hidung .Gamaknya benda tu bau kuat jugak la kot..Sorry ye cik abang kalu saya sudah mengganggu ketenteraman kamu menjawab soklan exam yang susah gila babeng tadi. Hurmm, Miss harapla boleh lulus semua paper, macam2 dugaan sem ni. 

Ok, back to the story before. Miss nak cerita mengenai perkataan 'suka'. Korang tau maksud suka tu apa? Jap Miss nk google maksud dia...tet tet (sambil jari type perkataan suka kat google).

Maksud dari kamus dewan dan pustaka Malaysia menakrifkan suka adalah...menyukakan, menyebabkan menjadi suka, menjadikan suka, menggirangkan hati dan menggembirakan. So, sebenarnya apa2 benda yang kita buat, kita tengok, kita makan..yang menyebabkan hati kita gembira, riang, seronok, happy dan semua perasaan yang best2 adalah suka.

Contohnya Miss suka dengar lagu Korea..maksudnya, lagu2 korea tu menyebabkan Miss jadi happy je..eheh, Apalagi, hurmmm.. Miss suka berjongging..sebabnya Miss rasa badan Miss akan jadi lebih ringan dan berpeluh.







Apa kes ngan x suka pulak. Ha, ni nak kabo kat kamu2ni..Tidak suka maksudnya berlawanan lah ngan suka. kan?? Miss bukan suka2 nak uat entry sal benda ni. Miss rasa dah macam satu tabiat manusia sekarang yang suka sangat berfikiran negative dan stereotaip terhadap benda yang orang lain suka tapi dia x suka (Pening x baca kenyataan ni..hehe, sorry).

Bagi pendapat peribadi Miss la kan..kalau kita x suka ngan satu2 benda, kita memang x dak hak untuk kritik benda tu depan yang orang fanatik sal benda tu... Pleaselah kan. Kau x suka, punya pasal kau.. x yah dok kutuk2 taste orang lain..Eheh.

2 comments:

cantekk said...

kadang suke, kadang tak suke..caner? ;D

miss lyzeer said...

tetapkan pendirian..eheh =)