Please remove word Verification

Ok, macam mana nak start ya. Lezza nk tujukan post ni especially kepada blogger newbie. Yang baru menceburkan diri dalam berblogging. Oh, first of all...selamat datang ke dunia blogger. Macam aku dah lama sangat je . Sebagai blogger baru, banyak yang kena belajar. Xpa, slow slow kita berubah to become better blogger ye idak. Sebagai salah satu blogger yang agak lama perasan kau lezza rasa cam jadi tanggungjawab untuk membantu korang2 semua. Word Verification, korang tau x benda tu apa? X tau and x pernah perasan kan..Ataupun tahu tapi x tau nk remove. Let me make it clear, tujuan word verification tu just nk make sure korang ni is human bukannya robot. Then Lezza rasa, word verification kat ruangan komen sangat x patut. Sebab, dah confirm2 la yang tgk blog kita tu manusia. Contoh cam kat bawah ni, Lezza ada snap kat salah seorang newbie..sorry ye kalu ni korang punya ke, awek korang ke. Sekadar contoh

Click pic untuk besarkan
Dengan me"remove" benda ni, blog korang akan jadi lebih mesra pengguna. See, nk komen pun senang. X payah nk type perkataan yg keluar bagai. Lezza dengan baik hati buat tutorial untuk removekan benda alah ni. Tengok baik2 ye..senang je =)

1. Click pada "design" (tgk pic bawah)

Click pic untuk besarkan

2. Click pada "Setting" (tgk pic bawah)

Click pic untuk besarkan

3. Clik pada "Comments" (tgk pic bawah)

Click pic untuk besarkan
4. Cari "Show for word verification for comments" and tick pada "No" (tgk pic bawah)

Click pic untuk besarkan

5. Last skali, jangan lak lupa tekan "Save Setting"

Click pic untuk besarkan


Then kalu dah settle semua, ce view blog. Tgk ruangan komen ke..Hah, camni barulah best. Nk pergi komen kat blog komen pun senang hati..kan kan kan

3 comments:

Diyana Norman said...

the newbies really need to know about this...
menyushkan kot mnde tu

Leeza said...

x pa..diorang baru belajar =). pelan2 kayuh

Noor said...

sy pun xsuka WV ni..menyusahkan plak..hehe..sy ni newbie lg..mmg perlu sngt2 tunjuk ajar.