Pengarah The Innocence of Muslim dipenjara

Assalammualaikum and selamat kepada semua reader Lezza De Blog. Lezza nk share satu cerita terbaru dengan korang. Hope reader x bosan menjenguk dan membaca cerita2 di blog Lezza ni. Macam ni, Korang tau x mengenai filem The Innocence of Muslim yang kecoh2 tu. Tengok pic bawah ni...




Pengarah filem "The Innocence of Muslim" berasal dari Carlifornia yang telah mencetuskan kemarahan seluruh umat Islam didunia hari ini telah pun dijatuhi hukuman penjara selama setahun. Mahupun begitu, hukuman itu bukannya disebabkan oleh filem kontroversi anti-Islamnya tetapi atas  sabit kesalahan menipu pihak bank. 

Mark Basseley Youssef, yang juga sebelum ini dikenali sebagai Nakoula Basseley Nakoula diperintahkan oleh Hakim Mahkamah Daerah Los Angeles, Cristina A.Synder untuk menjalani hukuman penjara di Penjara Persekutuan. Beliau mengaku bersalah diatas empat daripada lapan pertuduhan terhadapnya, termasuk yang memalsukan kad pengenalannya dan menipu pihak bank.

Beliau berada di penjara selepas didapati bersalah diatas penipuan pihak bank dan kad kredit sejak tahun 2010 telah menyebabkan beliau terpaksa untuk menjalani hukuman penjara hampir  21 bulan.

Youssef, yang telah membangkitkan kemarahan  orang Islam di seluruh dunia menerusi filem anti-Islamnya, mempunyai mesej yang tersendiri untuk diberitahu kepada dunia melalui peguamnya selepas hukuman itu dikeluarkan:

 "Satu perkara yang beliau ingin saya sampaikan kepada anda semua adalah Presiden Obama mungkin telah mendapat Osama bin Laden, tetapi dia tidak membunuh ideologi, "kata Steven Seiden, peguam Youssef.

Tertuduh juga pada mulanya dipersalahkan ke atas serangan ganas pada Amerika Syarikat consolate dalam Benghazi, Libya yang mengambil nyawa empat rakyat Amerika, termasuk J. Christopher Stevens, Duta Amerika ke Libya. Walau bagaimanapun, kejadian itu kini dianggap menjadi serangan pra-dirancang, dan butir-butir kejadian menjadi isu hangat dibahaskan pada akhir pilihan raya presiden Amerika.




4 comments:

Nur Amalina Maisarah said...

alhamdulillah lah kena tangkap..dpt balasan sbb hina Islam

Maryati said...

sesuai lah tu... kat dunia lagi dah dapat 'habuan'

hananhadila said...

Allah balas di dunia lagi :)

cweet pinky said...

hehehe ~ kadang yang islam pown nak tunjuk tak puas hati tak kena care ...

pendapat tentang isu nih ..