Traffik blog naik mendadak

Oke, meh sini semua....Lezza nk story sikit kat hampa semua no. Siapa yang berjaya sampai ke page ni, mesti 
1. Korang ada blog (kalau x da blog, korang x faham istilah traffik ni semua kan =p)
2. Korang mesti tengah mencari tips untuk upkan traffik blog masing2 kan.

Tahniah Lezza ucapkan sebab jumpa entry ni. Hameh hameh.. Sebenarnya banyak cara nk tingkatkan traffik blog korang. Nak tahu....meh lezza share beberapa cara. Harap korang baca sampai habis entry ini. Sebab ini adalah pengetahuan yang berguna dalam dunia berblogging terutamanya kepada newbie.




  1. Blogwalking, maksudnya korang berjalan dari blog keblog and tinggalkan link blog korang di blog orang lain. (faham x ayat Lezza yang macam keling ni??)
  2. Title entry kena kasi gempak. Macam mana tu...contoh lah ye. Korang nk ceritakan sarapan tadi korang makan cekodok ngan air teh. Korang letak la title dia "Cekodok terbesar didunia". See, hiperbola yang kita gunakan disini. Pernah belajarkan metaphora, hiperbola masa kita sekolah dulu??So, apply la kat title entry masing2. (cekodok tu nama lain jemput2 pisang)
  3. Update berita terkini. Macam ni, kalau korang buat entry untuk orang lain baca. Korang kena tahu benda paling hot masa tu. Benda yang paling banyak orang tengah cari. Contoh lagi..."Oppa Gangnam Style". Korang kena la update cepat2 pasal benda tu. Jangan la tunggu sampai 2-3minggu. Sure dah berlonggok blogger lain update dulu. Then, macam mana la korang punya blog nk masuk dalam carta tertinggi enjin carian.
  4. Ping blog. Maksud ping blog adalah korang letakkan url entry korang di enjin carian. Lepas ping....Insya Allah, blog korang akan berada antara yang teratas di enjin carian. Kat mana nak ping? Good question you guys. Kat bawah ni ada beberapa list yang Lezza rasa sesuai untuk ping blog korang.

Blogged
GengBlogger (dia dah tukar ke fivio)


Sampai situ dulu kot, penat dah ni menaip =). Lezza pernah buat entry pasal tips lain nk tingkatkan traffik. Klik kat SINI kalau nk tau. Tahu tak kelebihan traffik tinggi ke blog? Salah satunya adalah kita mudah nk mendapat BE dari pihak Nuffnang. Nak tahu tips nak dapatkan BE dari nuffnang? Klik kat SINI ok.

21 comments:

Syar said...

Terima kasih..info yang sangat berguna untuk blogger baru dan tak pandai seperti saya..

LeyRa.Hamid said...

Sungguh informatif untuk blogger baru macam saya yg tak berapa aktif..

Leeza said...

Sama2..memang entry ni khas untuk korang. Muahhh, muah =)

iZZuDDin sHaH said...

thanks info leeza bagi. leeza memang comel ;-p

Leeza said...

lezza comel? ekekeke, thanks

oktant said...

Terima kasih sudi kongsi tip. Jika tiada aral, saya akan praktikkan satu persatu.

orang johor said...

kenapa muah muah? dah buang tebiat kah? . . . hahaha, . . =p ape pun, terima kasih tips ni

Leeza said...

sama2 yunk =p

ucupiza said...

thanks for sharing..

Izzie said...

thanks for the tips..
berguna utk para2 blogger..^_^

Leeza said...

sama2 =)

Fivio Hosting said...

Assalamualaikum,

A ah, untuk sementara waktu, gengblogger.com ditukarkan ke main page Fivio.com. ^_^

youngcutez said...

Assalamualaikum...hrp2 info ni dapat membantu blogge 'baru' mcm saya ni.. (blh ke???)saya budak baru bljr :)

Leeza said...

Insya Allah blh...tp kena amalkan la...hehe

Leeza said...

Insya Allah blh...tp kena amalkan la...hehe

dlindsoul said...

infonya bagus, tapi penyampaiannya kurang baik. bingung dengan bahasanya.

Leeza said...

ini kerana kita berbeda gaya penulisannya =)

ayahdamia said...

Simple briefing..mungkin boleh detailkan lagi kot info tu. Anyway, nice try dan i try some of your suggestion already..TQ

Leeza said...

you are most welcome =)

maipekasam said...

TQ leeza... untuk link yang sangat berguna... cutenye blog (tuannya sekali :) )

Afis Kecik said...

Oooo gitu tqvm. Klu sudi singgah la http://afisawisbuatduit.blogspot.com