Kereta termahal didunia 2012 bernilai $8,000,000

Hello Malaysia...Assalammualaikum. Korang sihat? Lezza sihat and tengah kekenyangan yang amat sangat sebab ofis tempat kerja buat jamuan hari raya. Tengah dok "segah" (perut tegang sebab makan banyak) yang teramat, rajin pulak Lezza buat entry ni. Ni bukannya ada apa, sedang dok rest2 sandar kat kerusi ala-ala bos, kawan Lezza tanya "Kau tau x kereta Bentley?"

Seriously, ni la kali pertama Lezza dengar jenama ni. Dia cakap kereta ni mahal gila. Ok, i'm lack of knowledge. Kuang2x. So, Lezza rasa cam best pulak kalau buat post pasal kereta mahal ni. Boleh la pasang angan2 nak beli kereta Bentley ni bila dah kerja. Ok Lezza, kau berangan lebih. Nak tengok kereta Bentley ni macam mana? Ni ha...mest style2 orang kaya lah pakai kereta ni.




Oke2...dari hampa dok layan Lezza merapu, jom kita tengok list kereta2 yang dikatakan paling mahal didunia tahun 2012. Kereta paling mahal di dunia ketika ini adalah Exelero Maybach. Kereta ini adalah kenderaan one-off direka untuk mempamerkan prestasi baru berteknologi tinggi pelbagai tayar Exelero dari Fulda pembuat tayar terkemuka. 

1. Maybach Exelero: $8,000,000







Harga: $ 8 juta
Negara Asal: Jerman
Engine: V12 twin turbo
0-60 mph: 4.4 saat


Walaupun ia adalah lebih kepada sekadar "Show car", semasa ujian pada kelajuan tinggi Nardo, model ini mampu mencapai kelajuan tertinggi 218,38 kilometer sejam walaupun ia ditimbang seberat 2.6 tan. Kadar kelajuan kereta ini adalah sekitar 0-60 batu sejam dalam hanya 4.4 saat. Ciri-ciri terkini kenderaan ini  5890 mm panjang, 2140 mm lebar dan hanya 1390 mm ​​tinggi. Kereta ini dipenuhi dengan ciri-ciri dalaman termasuk kulit, neoprena, aluminium dan kemasan carnbonfibre. Rapper Bryan "Birdman" Williams, dilaporkan menghabiskan $ 8.000.000 pada coupe one-off Exelero Maybach. 

2. Bugatti Veyron Supersport: $2,600,000



Harga: $ 2.600.000
Negara Asal: Perancis
Engine: 16-cylindars, 1200 hp
0-60 mph: 2.4 saat


Kereta terpantas dan kedua paling mahal adalah Bugatti Veyron Supersport. Dengan kuasa sekuat 1,200 hp dari quad turbo 8.0 liter enjin W16 dan standard yang dibina dengan aerodinamik membantu kereta ini mencapai kelajuan melebihi 267,81 mph. Tambahan lagi, tidak seperti banyak hypercars kasar-sekitar-the-tepi, Veyron akan menampakkan anda seorang yang berada dalam kelas yang tersendiri =)


3. Ferrasi 599XX: $2,000,000



Harga: $ 2 juta
Negara Asal: Itali
Engine: 700hp V12
0-60 mph: 2.9 saat

Kereta ini dikuasakan oleh model 700 hp enjin kilang V12 tanpa menggunakan enjin turbo turbos atau supercajer. Kereta ini juga boleh mencapai kelajuan 60 mph hanya dalam 2.9 saat. Walaupun Ferrari belum mengumumkan harga sebenar kereta ini tetapi dengar2 harganya melebihi daripada $ 2 juta.

4. Zenvo ST1: $1,800,000



Harga: $ 1.800.000
Negara Asal: Denmark
Engine: 1,250 hp V8
0-60 mph: 2.9 saat

Kereta seterusnya adalah ST1 Zenvo dari Denmark. Kereta ini mempunyai 1250 hp dengan bantuan turbocharged dan 7.0 liter V8 enjin. Kos kereta ini ialah 1.8 juta.


5. Koenigsegg Agera R: $1,711,000



Harga: $ 1.700.000
Negara Asal: Sweden
Enjin: 1115 hp, 5.0-liter V8
0-60 mph: 2.9 saat

Kereta ini dilengkapi dengan turbo berkembar 5.0 liter V8, R dari negara Sweden pembuat supercar Koenigsegg Agera mampu menghasilkan horsepower sebanyak 1115. Berharga sekitar $ 1.5 juta bagi Agera biasa dan jika anda mahu untuk mendapatkan lencana R, anda mungkin perlu memberi tambahan $ 211,000.


6. Lamborghini Reventon $ 1,600,000



Harga: $ 1.600.000
Negara Asal: Itali
Enjin: 6.5 L (400 cu in) V12
0-60 mph: 2.9 saat
Enjin kereta sport berkuasa pertengahan Lamborghini Reventon, yang memulakan kerjaya pada tahun 2007 mengangkat Motor Frankfurt sebagai salah satu kereta Lamborghini yang paling kuat dan paling mahal pernah dibuat.


Fuh-fuh fuh....dah tengok list kat atas? Memang mahal, memang superb. Tak termampu dek akal. Nak membayangkan naik kereta2 kat atas ni pun takut. Haha....=)

2 comments:

cweet pinky said...

smart2 nya comel2 reka bentuknya tapi harganya pown sesmart dan secomel keretanya , telan airl iur CP tgk , hahahaha !

Leeza said...

Lezza paling suka kereta ferrari yang warna merah tu...hameh, hameh......meleleh air liur. haha