Pingat kedua Negara dari Pandelela RinongPandelela Rinong anak Pamg (lahir mac 2, 1993) merupakan seorang penyelam Malaysia. Dia menjadi atlet wanita pertama Malaysia untuk memenangi pingat di Sukan Olimpik, serta yang pertama untuk memenangi pingat Olimpik di mana-mana sukan selain daripada Badminton, apabila dia memenangi pingat gangsa dalam acara 10m menyelam di Olimpik 2012 di London. awal pagi tadi waktu Malaysia.Walaupun ketinggalan pada pusingan pertama dengan kutipan mata 58.50, dia kemudiannya telah bangkit pada pusingan berikutnya sekaligus meletakkan dia layak dengan kedudukan gangsa itu. Pandelela Rinong berjaya mengetepikan saingan pingat gangsa daripada Melissa Wu dari Australia dengan kutipan 359.20 mengatasi 358.10. 

Dia berketinggian 160cm dan mempunyai berat 49kg.  Beliau adalah dari etnik Bidayuh, kaum Bumiputera yang berasal dari Sarawak, Malaysia. Pada yang 2009 Dunia Akuatik Championships, dia memenangi pingat gangsa dalam m Wanita 10 Synchronized Platform dengan Mun Yee Leong dan diletakkan 5 dalam 10 platform Wanita m. Dia juga bersaing dalam 10 platform m Wanita diOlimpik 2008 di Beijing.

Dia adalah pembawa bendera buat kontinjen Malaysia pada 2010 Youth Sukan Olimpik di Singapura di mana beliau memenangi pingat perak dalam acara 10m platform perempuan dan acara batu loncatan 3m. Di New Delhi 2010, beliau memenangi pertama Malaysia Sukan Komanwel pingat emas dalam sukan akuatik dengan memenangi 10m platform wanita. Secara kesuluruhannya, Pandelela telah pun meraih 4 pingat emas, 4 pingat perak dan 7 gangsa sepanjang penglibatannya dalam sukan terjun ini. 
Beliau juga adalah pembawa bendera wanita pertama Malaysia di Upacara Pembukaan Sukan Olimpik London 2012 di mana beliau bertanding dalam 10 m platform individu dan 10 m platform serentak acara dengan teman lelakinya, Leong Mun Yee.

No comments: