Kereta Hybrid

Before Lezza tulis panjang lebar...even thought kereta hibrid ni issue lapuk, tapi Lezza yakin ada segelintir yang macam Lezza. Masih terpinga2 nk memberi hujah mengenai kereta hybrid ni. Kan...kan..ngaku je la. Kalu korang sampai ke page Lezza ni maksudnya korang pun masih mencari2 kereta hybrid ni apa sebenarnya. Hehe, Jom kita


Maksud
Kereta Hybrid ni merujuk kepada kenderaan yang tidak bergantung kepada kuasa bateri atau petrol sepenuhnya tetapi juga enjin pembakaran dalaman yang memacu generator untuk membekalkan elektrik dan juga untuk pemanduan secara langsung. Ok, secara amnya kereta hybrid ni menggunakan lebih daripada satu sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan.

Kelebihan
Kelebihan kereta hybrid berbanding kereta biasa adalah ianya menjimatkan bahan api dan seterusnya mampu menyurangkan pencemaran alam sekitar. Ia juga merupakan enjin petrol teknologi terbaru, pelepasan karbon monoksida kereta hybrid adalah 80% jauh lebih rendah berbanding dengan kereta biasa. Bateri kereta hybrid macam bateri biasa cuma yang membezakannya adalah bateri ni mestilah mempunyai capasiti and keupayaan untuk menggerakkan kereta for a couple of miles.

Contoh


ok, kalau korang ada tambahan idea..bolehlah komen kat ruangan yang disediakan. Thanks sebab sudi baca =)

4 comments:

fatin amalina husna said...

lecturer husna ada ckp gak psal hybrid car nie..
well..dpt sbijik mmg untunglarh..haha..

zana said...

klu dpt yg peerhhhh terbaik..hehe jom singgah sini lak ye :)

caliph shuriken said...

versi hybrid ni.. try naik toyota prius baru tau cmner sumbernya bfungsi ^^

CikUna said...

owh.. my dream car.. tapi ampun mahal.. iskhh