Kereta Konsep Proton bertemakan pahlawan melaka

Ok, maybe benda ni cam dah lama. Tapi Lezza baru je perasan sebab dok cari2 kereta proton baru (Proton Espire). Punya lah penin, search ada keluar kereta Proton Persona R pastu Proton espire and last2 baru lah Lezza perasan... Yang sebenarnya Proton Espire tu is Proton Persona R. Nama lain tapi rekabentuk sama. Kereta ni pulak diinspirasikan dari konsep Tuah. Apa pulak tu kan? Haha, pening x. Of course kalu korang cam saya, benda ni memang pening. 

By right, Proton telah pun mengeluarkan 5 buah kereta konsep yang diberi nama sempena pahlawan Melaka iaitu Tuah,Jebat, Kasturi, Lekir dan Lekiu. Sesiapa yang rasa ketinggalan macam Lezza ni, jom check it out kelima-lima konsep kereta td.

Jebat
  1. Rekaan dan spesifikasi dibina sesuai untuk aktiviti lasak.
  2. Bahagian luar body panel direkasemula bagi menambahkan kestabilan di atas jalan
  3. Struktur body diperkuatkan sesuai untuk pemanduan prestasi tinggi.


Tuah
  1. Rekaan spoiler dibina untuk keseimbangan bagi pemanduan dengan kelajuan tinggi dan untuk tujuan keselamatan di atas jalan raya.
  2. Lampu kabus jenis LED yang lebih terang dengan penggunaan tenaga yang rendah.


Kasturi
  1. Bodykit fully customised dengan warna yang cerah.
  2. Dipasang dengan sistem navigasi LCD Touchscreen.
  3. Rekaan body yang sporty.


Lekir
  1. Bumper dan bodykit yang aerodinamik bagi meningkatkan prestasi pemanduan.
  2. Lampu depan berkembar untuk keselamatan pemanduan di waktu malam.
  3. Saiz tayar yang lebar beserta rim yang ringan bagi meningkatkan keupayaan untuk korner.


Lekiu
  1. Rekaan SUV sesuai untuk pemanduan di kawasan bandar.
  2. Tempat duduk yang tinggi bagi memudahkan pemanduan.
  3. Lampu kabus LED dipasang bagi keselamatan pemanduan di kawasan yang berbahaya.




p/s: sumber diambil dari beberapa blog and juga forum, tp lupa pulak nk ambil link. So, kalu korang punya blog..Lezza kreditkan ke blog koranglah ye...peace =p

14 comments:

Teenager Housemaid said...

smart..:D

-SUPERGIRL- said...

PUTERI SANTUBUNG TADAK ? HIHI . WAH MALAYSIA DAH SETARAF DGN ANTARABANGSA PUNYEE

Prince of Noob said...

Dah pernah tgk dah laah...

biela bell said...

cantik woooo..
suke yg lekir punye..

Leeza said...

@Teenager Housemaid
kan....smart2 suma =)

Leeza said...

@-SUPERGIRL-
santubung tu..becoming kot..hehe

Leeza said...

@Prince of Noob
thats why i said...saya memang ketinggalan...kui2

emy|farid said...

comel2 belaka. nak beli gak la!

Azie Azman said...

cantiknya lekirrr :D
suka suka..

★ aIsyaH ★ said...

smart la...serius..^^

Leeza said...

@emy|farid
beli la dua..bg lezza satu.hehe

Leeza said...

@★ aIsyaH ★
itulah..bangga jugak jd anak malaysia

Nadhirah said...

wahhh...
lekir paling style!!

Leeza said...

@Nadhirah
bentuk dia sporty