Gambar cool snap dr angkasa lepas

For this time around....Lezza nak share gambar2 yang Lezza jumpa masa berinternet. Cool, snap dari ruang angkasa. Just nk menghilangkan kebosanan ..hehe, kredit picture to coolpicturegallery
 


1. Aurora di ruang angkasa bumi
Gambar kat atas ni ditangkap pada tahun 2010 semasa berlakunya geomagnetic storm. Lezza pun x tahu fenomena apa tu, yang pasti pic ni memang superb.X sangka ada lingkaran hijau sejeliling bumi. Kita yang duduk kat sini, x perasan pun fenomena ni terjadi kan.


2. Planet biru
Jangan x tahu kat bumi ini ada satu tempat yang bernama Eleuthera Island terletak di Bahamas. Gambar pulau ni yang kelihatan biru dari ruang angkasa telah diambil pada tahun 2002 oleh ahli astronomi dari International Space Station.



3. Bombetoka Bay
Sekali tengok pic kat atas macam gambar sotong pun ada kan.. Anyway, this is Bombetoka Bay yang terletak di the northwestern coast of Madagascar. Yang kaler hijau2 tu bay la..yang kaler biru tu ocean dia.




4. Volcano Bubble
Gambar letupan gunung berapi ni diambil pada tahun 2009 dari  Sarychev Volcano, on the northwestern end of Matua Island. Kuasa Tuhan, walaupun gunung berapi ni sangatlah bahaya tapi ada nilai2 keindahan.



5. Caustic Waters
Vivid Lake Natron in Tanzania - said by NASA to be the world's most caustic body of water. Kelihatan berwarna oren dari ruang angkasa. Gambar diambil pada tahun 2005. Yang ni x sure benda apa pulak.




6. Circulation System 
Tidal flats and channels on the western side of the Bahamas' Long Island are seen in a 2010 astronaut photograph. Kat Bahamas ni macam2 la kan. Macam obor2 pun ada. Nice




7. Thunderstorm Over Asia
Gambar ini diambil dari ruang angkasa "shuttle Columbia" dan Thunderstorm ni berlaku pada tahun 1999. Walaupun lokasi berlaku kejadian ini tidak diketahui, tapi shuttle ini bergerak diseluruh Myanmar(Burma) masa pic ini ditangkap. Gulp, x rasa apa2 pun kat Malaysia. Alhamdulillah



8. Web of Light
Gambar diambil pada sekitar tahun 2003 dari ruang angkasa Brazil. Pic ni ditangkap waktu malam. So, semua rumah pun pasang light cantik but sometime kita bole cakap cam light pollution jugak la.



9. Sea Snakes
Gambar diambil pada tahun 2006 di Wadden Sea berdekatan dengan Netherlands. Dari atas pic ni nampak cam ular laut..maybe thats why la diorang bagi nama pic ni Sea Snakes.



10. Scenic Routes
Pic ni pulak diambil di Argentina pada tahun 2010. Yang nampak cam curl2 tu actually jalan2 yang across the Patagonia region and Rio Negro.




Semoga semua terhibur dengan pic2 ni =)




3 comments:

emy|farid said...

terbaik. suka la, mcm eksperimen sains

Leeza said...

@emy|farid
indahkan ciptaan tuhan

Wany said...

Pelik tapi benar.. :)