Blogspot vs wordpress

Sebelum lezza create blog ni, secara jujur lezza x tahu pun kewujudan wordpress. Bagi lezza, sesiapa yang guna blogspot is orang yang ada blog. Platform yang macam wordpress pulak is web. Hah, kan nampak sangat ilmu kurang didada. Tapi sejak dah lebih setahun berblogging, barulah lezza nampak perbezaan penggunaan platform ni. Dan yang penting, 2-2 pun "blog" ok. Sesiapa yang tengah baca artikel ni dan berniat nk buat blog tapi x tahu nk guna platform apa...cuba intai2 perbezaan dua-dua platform ni kat bawah dulu.




Hosting
Blogger menyediakan hosting secara percuma dan systemnya dah tersedia ada manakala wordpress pulak kena download software dari wordpress.org tapi sebagai owner blog kita boleh buat perubahan berdasarkan kemahuan sendiri.
 
Costing
Macam yang lezza cakap tadi, blogspot is free tapi  bagi wordpress pulak, kena bayar.

Flexibility
If  korang guna wordpress, dia ada menyediakan library sendiri. These libraries helps in making your site a proper one or make it an effective blog page more easily. Korang boleh access PHP, CSS, gambar tapi bagi pengguna blogspot, kita hanya boleh guna themes and layout yang telah tersedia ada. (Dah nama pun percuma kan)

Customization & Gadgets
Macam mana nk add gadget, ubah suai kedudukan gadget tersebut...dan lain2. Bagi blogspot, kita boleh adjust and design blog kita mengikut kreativiti sendiri. Before that, kena tahu dulu lah Google gadget yang ada and macam mana nak manipulate XML schema ye. Wordpress pulak, process yang sama tapi lebih hard and boring.



Ok, this is my personal opinion la ye. Sebenarnya kepada sesiapa yang baru nk menjinakkan diri dalam berblogging, blogspot is pilihan yang lebih baik.Why, kan diterangkan kat atas. =p. Ianya adalah percuma, mudah nk ubah suai gadget. Lupa nk cakap, blogspot support google adsense tapi wordpress susah sikit. Lalu korang nk guna worpress jugak masa mula2 ni, terpulang tapi kena guna self-hosting and kena buat changes berdasarkan kemahuan.

Lezza punya platform?? Yeah tepat skali, lezza guna blogspot. Kalu nk tgk contoh wordpress, cuba pegi tgk kat beautifulnara ka, ohbulan ke. Nampak kan perbezaannya. Blogspot ni nampak cam ciri2 kanak2 skit..haha, berwarna warni, boleh letak gambar kat mana2. Tapi wordpress, lebih kearah profesional.

4 comments:

soooooour said...

guna blogspot pun payah nak seting nak hias bagai...lg guna wordpress..meninggal mak....hahahaha..nice info...^^

Nida said...

Kak Nida sekarang ni guna dua-dua, blogspot utk blog kontes dan wordpress utk blog peribadi (ucualong.com)... masing2 ada kelebihan dan kelemahan.. yang penting wordpress agak sedikit pening tapi byk plugin yg boleh dimasukkan.

Leeza said...

untuk budak yg baru belajar cam leeza ni sesuai lagi guna blospot..
bila rasa dh pro skit baru nk buat blog gna wordpress kot =p

Kitty said...

Wordpress pun sebenarnya free. Yang bayar tu kalau nak upgrade je.

Wordpress ada dua jenis, satu Wordpress.com dan satu lagi Wordpress.org. Wordpress.com tu free dan tak perlu self-hosting. Wordpress.org baru kena install dan self-hosting tapi Wordpress.org lebih banyak kelebihan dari Wordpress.com.

And nak betulkan tentang platform Wordpress, bukan web, tapi Content Management System.