Simpan Teddy Bear umpama simpan berhala?

Entry kali ni Miss copy and paste...wahh gitu. Miss dah pandai curik karya orang lain tau..hehe. Memain je, Actually Miss sangat tersedak baca  entry ni dari blog Adam Fikri. So, Miss mintak kebenaran dari Adam untuk dipublishkan ke entry Miss. Adam dah pun bersetuju dengan hal ni. Entry yang akan korang baca dicopy sabijik2 dari artikel yang asal tanpa ada sedikit olahan pun dari Miss. Then, Miss harap perkongsian ini memberi manfaat kita bersama.





Terkejut tak dengan tajuk entry ni? haha.. adam bukan buat2 cerita taw. ni adam sendiri yang tanya pada ustaz adam dan dia terangkan dah secara detail. biar adam kongsikan pada korang tentang apa yang ustaz adam cakapkan..

korang ada teddy bear tak? mesti ada kan. kebanyakkan yang ada teddy bear tu adalah golongan perempuan. kalau lelaki ada teddy bear tu memang lain macam dah la tu. muka ganas je tapi ada teddy bear. tak ke pelik kan..

ok, back to topik, ustaz adam kat kolej cakap lah kan, jika kita ada simpan teddy bear, ianya umpama kita menyimpan berhala. korang tahukan apa hukumnya sembah berhala kan? haram right? so, kalau dah sembah pun haram inikan pula menyimpan kan? jika teddy bear yang kita simpan tetapi tiada budak kecil yang bermain dengan teddy bear itu, ia dikira haram..

satu lagi, tentang trofi2 yang kita menang dari tak kira apa jenis pertandingan pun,itu juga dikira haram selagi trofi itu menyerupai benda hidup (contoh gambar di bawah)



senang cakap, selagi sesuatu patung itu menyerupai benda hidup (ukiran berdasarkan benda bernyawa macam orang berlari, berenang dll) ia di kira haram untuk menyimpannya.

patung benda bukan hidup boleh disimpan seperti patung tumbuhan, pokok2 dan lain2..

sebenarnya korang boleh untuk simpan trofi dan teddy bear tersebut, tetapi korang kena cacatkan, contoh trofi yang korang dapat yang nampak ukiran manusia, korang cacatkan bagi nmpak ukiran ptung mati (contoh cacatkan kepala trofi sebab manusia kalau tiada kepala akan mati). teddy bear pun sama.

adam pun terkejut bila di cakapkan pasal ini, tapi hukum tetap hukum. so, korang boleh rujuk kepada ustaz korang. sebarang kesilapan adam dalam entry ini sila la tegur...

 kongsikan pada yang lain (jangan lupa kreditkan ok) ^^



Ok, dah siap baca? Apa pandangan korang? cuba share2 sikit. Then, Blog Adam ni banyak sangat informasi yang berguna. Kalau berminat, klik link kat bawah ni ye. 


17 comments:

inche hlovate said...

macam mne nak cacatkan teddy bear?? ptong kapale jugak ke?? tolong2.. ada simpan teddy bear ni

inche hlovate said...

macam mne nak cacatkan teddy bear?? ptong kapale jugak ke?? tolong2.. ada simpan teddy bear ni

sakurasue said...

kalau teddy bear tu kite yg main ngn dy boleh? he

aiman fanboy k-pop said...

satu entry yg menaRIK...llki ada tedy bear?hikhik..lucu!!!!
macam chess jugak kan??kawan selalu potong lambang salib kat ats kepala king tuh......!!

ADAM FIKRI said...

teddy bear tu kalau ada budak kecik yg main boleh la..kalau kita yg dah besar main or wat display tak boleh la.. ^^

miss lyzeer said...

inche hlovate : cacatkan teddy bear boleh macam2 cara. maybe, koyakkan sikit bhagian hidung ke, mata ke. tangan terkoyak sikit ke. ** miss rasa la. Teddy bear miss dh bagi kat adik2 suruh diorang main, x nak buat display dah. huhu, miss x suka teddy bear. tapi dah ada yg bg masa birthday dulu..x disentuh2 bear2 tu =p

miss lyzeer said...

aiman fanboy k-pop: a'ah..lebih kurang cam salib tu jugak la. lambang tu kan memang haram =)

nuRuL haNis said...

anis ada tanya ustazah pasal ni.
Iya, ye nya haram jika ia dibuat display. maksudnya tengek atas meja. tapi,kalau korang buat sbg kawan tidur, atau simpan dlm bekas mainan. ianya x haram. kalau korang letak kat lantai pun, ia macam di puja ke? takkan??

miss lyzeer said...

owh gitu, thanks sebab share info yg sgt berguna ni =)

My Name is Mar said...

Ada betulnya.... cucuk lah teddy bear tu dgn jarum,...
Tapi jgn smpi jdi mcm chucky, dah lar..
ho-ho-ho!

asamasin said...

yeke?huhu..tp nseb baek kat umah aku xde.. :D

azurie said...

as'slm..thanx following my blog..nice entry..selamat ada budak main teddy bear kat rumah..sponge bob dikira tak hidup kan.. :)

nurain said...

hoho. entri bergune! :)

SALAM KENAL..DONE FOLLOW U..FOLLOW BACK YE :) ^^

miss lyzeer said...

harap perkongsian ni memberi manfaat bersama =)

miss lyzeer said...

azurie: sponge bob?? x sure la..hehe

Clara said...

Pernah bc nieh..

Patung barbie and so on pown sme..

Bear2 klu kte smpan, takde yg men2 ngan dia.. campak2 dia.. mmg haram..

Tapi, klau ada dx2 kecik men ngan dia.. Campak2 masuk tandas, campak keluar rumah, tak haram rasanya..

miss lyzeer said...

clara: thanks share info..=)