Wanita Malaysia menduduki tangga ke-16 mengalami tekanan perasaan

HAah, oh my God. Tak sangka, rupa2nya wanita2 di Malaysia ni sedang mengalami tekanan perasaan. Hehe. Sebenarnya cerita ni dah kua paper 2-3 hari lepas, cuma miss baru dapat tahu. Dah la lama x baca paper, TV rumah miss pun dah rosak. Nasib la ada Internet..X la  meroyan sangat ( Alamak, adakah ni salah satu punca stress di kalangan wanita..haha )

Ehsan Google
Dalam paper 2-3 hari lepas ada laporan statistic yang dibuat oleh AC Nielsen (ala company yang selalu buat survey tuh), menyatakan bahawa golongan wanita di India menduduki tangga pertama dalam carta golongan wanita yang stress. Malaysia menduduki tangga ke 16 dari senarai negara-negara yang lain. Kira tinggi jugaklah kadar wanita yang stress kat Malaysia ni kan? Masuk dalam top 20 dah ni..

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama)-- Wanita di Malaysia dilihat mudah mengalami tekanan berikutan tanggungjawab di rumah, beban di tempat kerja serta saingan gender dalam kerjaya.

Berikutan itu, Ketua Pusat Pembangunan Anak Bangsa Universiti Teknologi Mara (UiTM) Datuk Profesor Madya Abdul Halim Sidek berkata setiap wanita yang menghadapi tekanan perlu bijak mengatasi masalah itu dengan mengambil tindakan sewajarnya.

Beliau berpendapat langkah terbaik mengatasi tekanan ialah menerusi perbincangan berkelompok bersama individu yang berdepan masalah serupa.

"Apabila seseorang wanita mempunyai pengalaman sama dengan wanita lain, ini akan memudahkan mereka berinteraksi dan meluahkan perasaan masing-masing.

"Namun, wanita itu perlulah mencari individu yang jujur agar ceritanya yang dikongsikan bersama, tidak dijajakan pula," katanya kepada Bernama ketika diminta mengulas hasil kaji selidik yang menyaksikan wanita Malaysia menduduki tempat ke-16 dalam senarai golongan paling tertekan.

Wanita di India menduduki tempat pertama dalam kaji selidik mengenai tahap tekanan perasaan yang dijalankan di 20 negara membangun dan ekonomi baru muncul di dunia.

Punca

Menurut kajian antara punca tekanan jiwa ni ialah bimbang suami ada perempuan lain dan anak yang tak pandai dalam pelajaran. ( So, masalah ni wujud kebanyakkan di kalangan wanita yang sudah berkahwin..hurmmm ). Plus dengan masalah di tempat kerja..(Adooi , mau x sakit jiwa ).
Suami, dah ada isteri comel lote kat umah tp dok menggedik ngan betina lain kenapa. Hurmm, isteri..mana nya nk layan anak, nak jaga suami. Rumah tangga lagi. Sepatutnya si suami kena la bagi sokongan dan dokongan. 
Kalaulah dapat suami sebai Seth Tan ( Nora Elena ). Chewahh, bahagia je hidup.

Itu baru kes perempuan yang dah berkahwin. Yang still single ni pulak? Asyik memikirkan jodoh je, kalu lambat kahwin nanti dikatakn anak dara tua pulak. Macam2 masyarakat kita nih. 

Miss pernah tengok Movie "Suicide Club". Cerita jepun yang mengisahkan pasal Kelab bunuh diri lah kan. 90% dari ahli kelab adalah perempuan. Tekanan daripada family, kengkawan dan macam2 lagi lah. No wonder kes bunuh diri semakin menigkat nowadays.

Penyelesaian

Penyelesaian yang paling berkesan adalah dengan berdoa. Dengan berdoa, hati kita akan menjadi lapang dari segala masalah. Insya Allah.
Plus kita kena lah happy sentiasa



3 comments:

Miss Y and Her World said...

arghhhh. memang tertekan pun. selagi buka mata kerja kerja kerja. arghhhh!!! btw girl, boleh tak saya suggest awak buat pop up comment box?;)

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan
Antara Keinginan Dan Yang Dah Tertulis

SyiPard said...

rilekla..stress nih sebb x buat perncgan kot..ahaks

cik sakdi said...

heh, jadi student pon stress maaa... myb stress sbb suami dia kot. hoho